Drobná obměna tradiční vánoční pochoutky. Vánočka, co voní po perníku a vydrží dlouho vláčná. S máslem a jahodovou marmeládou nemá chybu.
Ingredience (15 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme citrónovou kůru a rozinky. Citrón dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle kůru. Rozinky opláchneme ve vodě a necháme na utěrce oschnout. Poté spaříme mandle, oloupeme je a nasekáme nahrubo.
Ohřejeme mléko, mělo by být vlažné. Do větší mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžíci soli a lžíci mouky. Prošleháme s mlékem metličkou. Ke kvasnicím se tak dostane více vzduchu a těsto bude lépe kynout.
V robotu zapneme hnětení těsta, dáme do mísy obě mouky, cukry a špetku soli. Necháme promíchávat. Přidáme hotový kvásek, žloutek, a změklé máslo. Těsto necháme zpracovávat alespoň 20 minut.
Těsto provoníme citrónovou kůrou a perníkovým kořením. Poté vypneme mixér a vmícháme mandle a rozinky. Rozinky můžete ještě předtím obalit v moučkovém cukru.
Těsto na vánočku necháme vykynout na teplém místě. Asi po hodině jej znovu vypracujeme a necháme znovu kynout.
Jakmile je vykynuté, pomoučíme vál a připravíme si z těsta 6 stejně dlouhých pramenů. Upleteme vánočku. Prameny si rozložte na 3 a 3. Konec spojte. Překřižte ruce, vezměte krajní prameny, přeložte a podtočte, znovu vezměte krajní prameny, přeložte a podtočte. Pokud neumíte plést ze 6 pramenů, upleťte na spodním patře dva klasické copy vedle sebe a nahoru si připravte další cop jako druhé patro.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Pro lepší barvu můžete do rozšlehaného vejce přidat citrónovou šťávu.
Vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechejte v teple.
Aby vydržela vánočka dlouhou vláčná, pocukrujte ji až těsně před podáváním.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 247.71 kcal |
Protein: 5.51 g |
Sacharidy: 40.94 g |
z toho cukr: 16.64 g |
Tuk: 6.65 g |
z toho nas. MK: 3.23 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2218-pernikova-vanocka