Houbový Stroganoff

Hovězí Stroganoff je pokrm známý po celé Evropě, ale původní recept již prošel mnoha úpravami a každý si ho tak trochu přizpůsobí své chuti. Houbová verze je vhodná pro strávníky, co nechtějí jíst tolik masa. Ale úplně bezmasý není, má v sobě slaninu a hovězí vývar. Pokud budete vařit pro vegetariány, slaninu lze vynechat a hovězí vývar nahradit zeleninovým. Na přípravu můžete použít bílé žampiony, krémové, které mají krásnou hnědou barvu, nebo můžete použít žampiony v nálevu. Pak má pokrm méně houbovou chuť, ale příprava je rychlejší. Výborné jsou i lišky, takže pokud můžete, použijte je.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Žampiony nebo jiné houby oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud máte Sušené houby, musíte je předem namočit do horké vody, dokud nezměknou. Použít lze i žampiony naložené ve slaném nálevu.
  2. Rozehřejte si pánev a na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji pustit tuk.
  3. Do pánve přidejte nadrobno nakrájený česnek a opečte dozlatova. Poté přidejte houby. Podle toho zda požijete čerstvé, naložené nebo sušené namočené houby, opékejte plátky, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu a přestanou pouštět vodu. Tato doba se odvíjí od použitých hub. Přidejte tymián.
  4. Až budete mít orestované i houby, podlijte směs hovězím vývarem a nechte ho postupně odpařit. Vývar dodá pokrmu na pikantnosti. Přidejte petrželku. Poté nalijte do pánve i smetanu a vařte na mírném plamenu, dokud nebude mít směs požadovanou konzistenci.
  5. Pokrm dochuťte solí a pepřem. Stroganoff se podává z rýží, těstovinami nebo šťouchanými bramborami.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 501.90 kcal | Protein: 10.94 g | Sacharidy: 5.93 g | z toho cukr: 4.33 g | Tuk: 48.39 g | z toho nas. MK: 26.53 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3490-houbovy-stroganoff