Amaretky s pomerančem

Pokud máte rádi mandlové cukroví nebo marcipán, určitě si oblíbíte i amaretky s pomerančem. Díky vysokému obsahu mandlí, mandlovému aroma a bílkům, jsou chuťově i složením marcipánu podobné. Můžete je upéci jako vánoční cukroví, ale také jako osvěžující sušenky k čaji, během celého roku. Do amaretek se nedává žádná mouka, mohou je tak i celiaci.

Ingredience (30 x porce)

Postup přípravy

  1. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. V kastrůlku si ohřejte med a až zřídne, zašlehejte ho postupně a pomalu do bílkového sněhu. Sníh šlehejte dokud nebude lesklý a nebude držet do špiček.
  2. V další míse si smíchejte cukr, kůru z citronu i pomeranče nastrouhanou najemno, (šťávu z pomeranče přidávejte pomalu až nakonec, aby těsto příliš nezřídlo, nedalo by se sním pak pracovat), mleté mandle, sůl a mandlový extrakt.
  3. Směs pak smíchejte s bílkovým sněhem. Těsto je poměrně řídké a hlavně lepkavé, po smíchání ho nechte v lednici alespoň dvě hodiny. Můžete ho ale nechat zrát až dva dny. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete ho trochu dohustit mletými mandlemi. Po vyndání z lednice, rozdělte těsto na 4 díly a z každého vyválejte tenčí váleček o průměru cca 3 cm.
  4. Každý váleček obalte v mandlových plátcích. S těstem se pracuje hůře, ruce si případně můžete máčet v moučkovém cukru i jím můžete těsto podsypávat, ale nemějte válečky obalené v cukru příliš, nedržely by vám na nich plátky mandlí.
  5. Až budete mít válečky hotové a obalené v mandlích, odkrajujte postupně cca 3 - 4 cm velké kousky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Amaretky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je pocukrujte moučkovým cukrem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 79.60 kcal | Protein: 2.25 g | Sacharidy: 5.45 g | z toho cukr: 4.92 g | Tuk: 5.48 g | z toho nas. MK: 0.45 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4071-amaretky-s-pomerancem