Při domácí přípravě chleba z tradičního kvasu lépe ohlídáte použité druhy mouky. Pokud si připravíte chléb ve formě s poklicí, bude propečený rovnoměrně a krásně vykyne. Nespěchejte, kváskový (správněji kvasný) chléb, potřebuje dlouhou přípravu.
Ingredience (18 x porce)
Na kvašení
Těsto
Postup přípravy
Večer si připravte žitný kvas, o který se doma staráte nebo probuďte sušený. Smíchejte se žitnou moukou a vodou a nechejte pod utěrkou přes noc. Druhý den z kvasu odeberte 2 lžíce a dejte do lednice jako základ pro příští pečení. Dlouhé kynutí vede ke kyselosti v těstě, je třeba vyzkoušet a upravit dobu.
Kvas smíchejte s ingrediencemi na těsto a nechejte na teplém místě alespoň 5 hodin.
Vymažte trochou másla chlebovou formu, podle typu formy, některé nepotřebují.
Těsto dejte do formy a nechejte kynout další 4 hodiny.
Troubu rozehřejte na 250 °C a vložte formu s chlebem, nejlépe zakrytou poklicí nebo alobalem. Ihned snižte teplotu na 200 °C a pečte 45 minut.
Vypněte a nechejte dalších 15 minut v teple. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 124.16 kcal |
Protein: 2.74 g |
Sacharidy: 23.21 g |
z toho cukr: 1.89 g |
Tuk: 1.72 g |
z toho nas. MK: 0.16 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4106-maly-kvaskovy-chleb-psenicno-zitny