ekucharka.cz > Recepty > Schaffhausenský jablkový koláč

Schaffhausenský jablkový koláč

Ingredience (na 4 porce):

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 125 g másla
  • 2 lžíce vody
  • 100 g mandlí
  • 750 g jublek
  • šťáva z 1 citrónu
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • trochu skořice

KRÉM:

  • 50 g másla
  • lžička škrobové moučky
  • 0,5 l smetany
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek

Tento recept zatím nikdo nenafotil. Buď první.

nahrát obrázek

Postup přípravy (1 hod):

  1. Mouku se solí prošijeme na vál, přidáme nakrájené máslo a uděláme drobenku. Postupně přilévámc vodu a vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Těsto vyválíme a dáme do vymazané dortové formy o průměru 24 cm, posypeme ho oloupanými, nastrouhanými mandlemi a oloupanými na plátky nakrájenými jablky, promíchanými s citrónovou šťávou. Nakonec vše pokapeme rozpuštěným máslem. Koláč zapečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při 180 °C, potom na něj nasypeme cukr se skořicí a pečeme dalších 10 minut. Když jsou jablka skoro měkká, přidáme krém.
  2. Příprava krému: Do rozpuštěného másla vmícháme škrobovou moučku, zalijeme smetanou, dobře promícháme, ale nevaříme. Zvlášť utřeme do pěny vejce s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně vmícháme máslovou směs. Krém nalijeme na koláč a pečeme dalších 15 minut. Téměř tuhý krém posypeme cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem a vsuneme ješlř na chvíli do trouby, aby cukr mírně zkaramelizoval. Podáváme vlažný.
  • 4.9/5 Hvězd.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4.9 z 5, hodnotilo 20 lidí
Autorem receptu je judita

Poslat recept mailem

Uživatel

Novinky mailem

Chete dostávat přehled nových receptů a novinek na email?

© 2003-2017 ekucharka.cz Všechna práva vyhrazena. Veřejné šíření obsahu tohoto serveru je zakázáno.
Reklama | Kontakt | RSS