Tvarohový koláč s citronem


Ingredience


Postup přípravy

  1. Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na hodinu uložíme do chladna.
  2. Mezitím připravíme náplň. V horké vodě omyjeme a okartáčujeme citrony a osušíme je. Kůru z nich nastrouháme a vymačkáme šťávu.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vale a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do výše asi 3 centimetrů.
  4. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky.Tvaroh promícháme s citrónovou kůrou a šťávou, zaky-sanou smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilinový cukr.
  5. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložíme jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou moučku a opatrně promícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a povrch urovnáme.
  6. Tvarohový koláč pečeme v horké troubě (plyn 2-3; horkovzdušná trouba 160°C) 50-60 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a nakrájíme na 12 kousků. Ozdobíme šlehačkou a podáváme.


Vytištěno ze serveru ekucharka.cz