Všichni jsme to zažili – ten nával vzteku, který přichází s kručícím žaludkem. Jak a proč vzniká a jak se mu bránit?
Mnoho z nás se snadno z ničeho nic rozzlobí a pohltí nás špatná nálada v případě, že hladovíme a nemůžeme se najíst. Tento jev dobře definuje anglický termín Hanger (sloučenina slov hungry – „hladový“ a angry – „naštvaný“) neboli naštvaný z důvodu hladu.
Odkud se bere špatná nálada související s hladem a proč neovlivňuje všechny stejně? Odpověď se skrývá v některých procesech, které se odehrávají v těle, když mu dochází energie a žádá si potravu. Existuje několik studií, které zkoumají závislost mezi prudkým poklesem hladiny cukru v krvi a momentálním rozpoložením.
Sacharidy, proteiny a tuky z potravy se rozkládají a přeměňují na jednoduché cukry (glukózu), aminokyseliny a volné mastné kyseliny. Tyto nutriční složky se vyplavují do krevního řečiště, odkud jsou distribuovány do jednotlivých orgánů a tkání, kde jsou dále využity k získání energie. Čím delší je prodlení mezi jednotlivými jídly, tím více klesá hladina těchto výživových složek v krvi.
Pokud hladina glukózy v krvi výrazně poklesne, mozek to vnímá jako znepokojující situaci, protože správné fungování mozku významně závisí právě na glukóze. To se může projevit vyšší vznětlivostí, obtížností soustředit se, sklony k chybování apod.
Ocitneme-li se bez potravy po delší dobu, tělo pro zisk energie začne štěpit své vlastní tukové zásoby, z nichž se některé přeměňují na produkty metabolismu tuků – ketony. Ketony jsou také považovány za pomocníky při udržování hladu pod kontrolou, protože je mozek dokáže použít jako palivo namísto glukózy.
Navíc, je-li hladina cukru nízká, spouští se funkce hypotalamu a mění se také hladiny dalších hormonů, jako je leptin a ghrelin. Tato nerovnováha způsobuje změnu neurotransmiterů a potlačuje receptory serotoninu – hormonu, který pomáhá regulovat náladu a chuť k jídlu. Naštvání a frustrace jsou běžné reakce na tyto změny, a to především u osob přirozeně náchylných ke špatné náladě.
Na vzniku negativních emocí se taktéž podílí celkové rozpoložení mysli a konkrétní situace, ve které se nacházíme. Podle studie Americké psychologické asociace (APA) je za špatnou náladu odpovědný nejen pokles hladiny cukru v krvi, ale také komplikovaná emocionální reakce, která zahrnuje interakci vnitřních (biologické a psychologické procesy) a vnějších faktorů (prostředí).
Odborníci diskutují o dvou klíčových pojmech při určování, zda hlad přispěje k negativním emocím: kontext a uvědomění si sama sebe.
Některé studie dokonce uvádějí, že nízká hladina glukózy může souviset se zvýšeným rizikem agresivních hádek s partnerem. Sebeovládání agresivních impulsů vyžaduje energii, která opět pochází z glukózy v jídle. Může se tak klidně stát, že vaše partnerské neshody a intimní partnerské násilí nevznikají pouze důsledkem nedostatečné sebekontroly, ale zjednodušeně řečeno i kvůli hladu.
Účinné způsoby boje proti špatné náladě způsobené hladem
Zdroje: apa.org
Od: PelMel, 13.6.2022