Pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti. Také zažíváte tyto nepříjemné pocity? Řešením není pilulka, ale úprava jídelníčku. Už za několik týdnů se můžete těšit na výraznou změnu. Které potraviny pomáhají při trávících potížích?
Těžko od žaludku je čas od času každému z nás. Jak poznat, že váš trávicí trakt volá o pomoc? Pokud máte dlouhodobé potíže se slinivkou, žlučníkem, játry, zřejmě jste diagnózu slyšeli od lékaře. Ostatní by se měli mít na pozoru při často se opakujících zácpách nebo naopak průjmech. Varovným signálem je i obtěžující nadýmání nebo pálení žáhy.
Našemu trávení chybí dostatek vlákniny. Naopak jej ve zvýšené míře zásobujeme sacharidy a tuky. Ulevit trávícímu traktu můžete celkem snadno. Stačí několik drobných změn.
Dodržujte pitný režim v průběhu celého dne. Dobrým pomocníkem je nechat si vodu ve džbánku. Budete ji mít stále na očích a máte kontrolu, kolik tekutin skutečně vypijete. Pitný režim je třeba rozprostřít do celého dne. Pokud vám dělá problém pití samotné vody, část vyměňte za bylinkové čaje. Zažívání zklidní máta i heřmánek.
Do jídelníčku přidejte více zakysaných mléčných výrobků. Stačí jogurty či acidofilní mléka. Vláknina je v zelenině a ovoci.
Zažívací trakt má potíže především s cukry. Proto vadí pití slazených nápojů. Problémem jsou i nápoje sycené. Příjem alkoholu snižte na naprosté minimum. Na vašem stole by se neměla objevit ani turecká káva.
Je nutné doplnit chybějící zdroje vlákniny. Zařaďte více jablka, ovesné vločky, celozrnné pečivo ale i květák, brokolici, meruňky.
Ke vstřebání živin z potravy dochází v našich střevech. Pro správné vstřebávání živin je nutné udržovat střevní mikroflóru v rovnováze. K tomu vám pomohou probiotika. Jedná se o zdraví prospěšné bakterie. Jsou hojně zastoupeny například v zakysaných mléčných produktech.
Prebiotika jsou nestravitelné složky, tvoří základ pro růst vhodných probiotických bakterií. Proto je třeba mít ve stravě dostatek vlákniny.
Příznivý vliv na trávící trakt má celer. Bojuje proti nežádoucím bakteriím v trávícím traktu, zklidňuje žaludek a má antibakteriální účinky. Celer se doporučuje i při takzvaném překyselení organismu. Celer si můžete dopřát v polévkách nebo jako celerovou šťávu.
Kysané zelí si naši předkové uchovávali po zimní měsíce. Byl to zdroj důležitých vitamínů. Je škoda, že se na tuto tradici zapomnělo. Kysané zelí bojuje proti přemnoženým kvasinkám v trávicím traktu.
Potíže se žlučníkem pomáhá upravit konzumace mrkve. Nejlepší je mrkev čerstvá, v podobě nejrůznějších salátů.
Bolestivé žaludeční vředy pomáhá zmírnit brokolice. Zároveň je bohatá na vlákninu, čímž působí preventivně proti zácpě.
Zácpa je nepříjemná a může potrápit i po několik dní. Pomáhají syrová jablka a syrové hrušky.
Banány uleví při pálení žáhy. Neutralizují žaludeční kyseliny a pocit úlevy přináší i při žaludečních vředech. Banány mají vysoký obsah vlákniny, prospívají vaši střevům.
O paprice se říká, že je těžká na trávení. Dejte jí však šanci. Stimuluje metabolismus, a dokonce trávení urychluje. S paprikou totiž začne žaludek tvořit mnohem více žaludečních šťáv. Stejně jako banány je i paprika bohatým zdrojem vlákniny.
Nemáme na mysli to, že zažívací trakt nějak ošidíte. Máme na mysli skutečný běh. Střeva začnou pracovat mnohem rychleji a pocity plnosti a těžkosti budou brzy jen nepříjemnou vzpomínkou.
Od: Iva V, 7.9.2020