Vyměňte okurek za čokoládu. Proč potřebujeme antioxidanty?
Antioxidanty zpomalují stárnutí organizmu a pomáhají správné funkci imunitního systému. Proč jsou pro tělo tolik důležité a kde nalezneme jejich zdroje? Jak je správně zařadit do jídelníčku?
Co jsou to antioxidanty
Antioxidanty neboli protikyslíkové látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Antioxidanty zpomalují procesy oxidace v organizmu, tím pomáhají především imunitnímu systému a zmírňují proces stárnutí.
Nebezpečí nahromaděných volných radikálů
Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny. Mají nepárový počet elektronů, proto se naváží na další prvky a těm jeden elektron vezmou (zpravidla poškodí buňky). Postupně vzniká řetězová reakce.
Nahromadění volných radikálů v organizmu způsobuje takzvaný oxidační stres. Ten je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, onemocněním očí, ale i s cukrovkou, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, a dokonce i nádorovými onemocněním.
Organizmus zatížený oxidačním stresem rychleji stárne, má potíže s imunitou a často trpí na virové infekce.
Jak působí antioxidant
Antioxidant je prvek, který předá jeden elektron volnému radikálu. Tím neutralizuje negativní působení volných radikálů a ochrání buňky.
I bez jednoho elektronu jsou antioxidanty stabilní a nepromění se na volný radikál.
Rozdělení antioxidantů
Přírodní antioxidanty – kyselina askorbová (vitamin C), vitamin E, vitamin A, B6, zinek, selen, alfa-lipoová kyselina, betakaroten aj.
Syntetické antioxidanty – syntetické antioxidanty se přidávají zejména do rostlinných olejů a margarínů, pomáhají zachovávat jejich chuť.
Kdy se hromadí volné radikály v těle
Hromadění volných radikálů v těle podporuje nezdravý životní styl, kouření, alkohol, nezdravá strava a stres. Negativní vliv má i znečištěné prostředí, ozón ze slunečního záření a vysoké užívání léčiv. Problém mají osoby s nedostatečnou tělesnou aktivitou nebo naopak s nadměrnou fyzickou zátěží. Potíže se mohou projevit i po prodělané virové infekci nebo zánětu.
Které potraviny obsahují antioxidanty
- čokoláda – antioxidantem je kakao, tedy je třeba sáhnout po čokoládě s obsahem kakaa vyšším než 70 %
- pekanové ořechy – kromě antioxidantů jsou zdrojem zdravých tuků a minerálů, mají však vysokou kalorickou hodnotu
- borůvky, jahody, maliny a jiné lesní ovoce – drobné bobuloviny mají vysoký obsah antioxidantů, přitom zaženou chuť po sladkostech
- artyčoky – chutný bodlák, který můžete přidat do polévek nebo salátů je bohatým zdrojem antioxidantů
- kapusta – z kapusty můžete vybrat kadeřavou kapustu zabarvenou do červena nebo tradiční kapustu, je i bohatým zdrojem vápníku
- červené zelí – červené zelí obsahuje hodně vitamínů C, A a K, důležitá je jeho krátká příprava povařením nebo restováním
- červená řepa – červená řepa je zelenina, která zvládne dlouhou dobu skladování, je vhodným zdrojem antioxidantů zejména v zimním období
Různorodost je důležitá, vybírejte všechny barvy
Není správné, vybrat si jen jeden druh potraviny a domnívat se, že tím je potřeba antioxidantů naplněna. Vybírejte podle barev a zařazujte různé barvy během dne.
- bílá – česnek, květák, cibule, čínské zelí, banán, bílá ředkev
- červená – jablka, rajčata, jahody, maliny
- oranžová – mrkev, pomeranč, meruňky, dýně, batáty, mango
- žlutá – papája, papriky, kukuřice
- zelená – špenát, listové saláty, brokolice, chřest, pórek, cuketa
- fialová – černý rybíz, borůvka, červené zelí
Jak zařazovat ovoce a zeleninu do jídelníčků
Během dne byste měli zkonzumovat 3 porce zeleniny a dvě porce ovoce. Pro zjednodušení si porci představte jako dlaň. Zařaďte zeleninu k pečivu u snídaně, jako salát k hlavnímu chodu u oběda a u večeře. Ovoce by pak mělo mít místo jako dopolední a odpolední svačina.
Od: Iva V, 21.9.2020