Kolik znáte druhů olejů pro vaření? A víte, jak je správně používat?
Kolik máte v kuchyni olejů? Jeden? Pak se ochuzujete o řadu chuťových variací i cenné látky obsažené v různých druzích stolních olejů. Jaké druhy olejů je vhodné mít ve spíži a k čemu konkrétní druh využít? Poradíme vám.
Mýty ohledně olejů
O použití olejů v kuchyni panuje celá řada mýtů. Mezi nejznámější patří:
- Olej je tuk, způsobuje obezitu a měli bychom se mu zcela vyhnout.
- Všechny tuky v kuchyni nahraďte olivovým olejem, budete zdravější.
- Stačí jeden kvalitní olej na teplou i studenou kuchyni.
- Slunečnicový olej je zdravější než olej řepkový.
Jak se vyznat v nabídce olejů a po kterém sáhnout při vaření a pečení?
Tuky patří do jídelníčku
Bez dostatečného přísunu tuků by naše tělo nefungovalo, proto se rozhodně nedoporučuje zdroj tuků z jídelníčku zcela vyloučit. Určitě se ale zaměřte na to, o jaký tuk se jedná. Měli byste konzumovat 1 díl živočišného tuku a 2 díly tuku rostlinného každý den.
Tuk je nezbytný pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K i pro správnou činnost hormonálního systému.
Řepkový olej
Řepkový olej je vhodný pro smažení a restování, protože se nepřepaluje ani za vysokých teplot. Má málo nasycených tuků a neutrální chuť. Je vhodný i k pečení. Zakoupit jej můžete jako lisovaný za studena nebo zpracovaný tepelně. Má vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin a jen neprávem je označován za nezdravý olej.
Slunečnicový olej
Olej z lisovaných slunečnicových semen má vysoký obsah vitamínu E. Slunečnicový olej má nízký obsah nasycených tuků a má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Hodí se na pečení i vaření. Rovněž jím můžete ředit některé chuťově výrazné oleje. Zahřívat jej můžete až na 245 °C.
Sezamový olej
Sezamový olej chutná a voní po oříšcích a je velmi výrazný. Používá se při marinování masa nebo k dochucení hotových pokrmů. Oblíbený je především v japonské kuchyni.
Pure olivový olej
Olej nižší kvality, který snese teploty až 240 °C. V kuchyni je možné jej použít, ale na jeho chuť si budete muset dlouho zvykat.
5 tipů, jak vybrat kvalitní olivový olejChcete si uvařit dobré italské jídlo nebo zkusit Francouzskou kuchyni? Pak se rozhodně bez olivového oleje se neobejdete. V obchodech najdete olivové oleje v různých cenových relacích, a proto je důležité vědět, čím se řídit při jeho výběru. Ten nejdražší nemusí být vždy nejkvalitnější.
Celý článek
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej můžete zahřát na teplotu maximálně 150 °C, proto není vhodný k pečení ani smažení. Rozhodně po něm sáhněte ve studené kuchyni při přípravě salátů a zálivek.
Kokosový olej
Kokosový olej se dá přirovnat řadou vlastností k máslu a zahřívat jej můžete na teplotu 175 °C. Získává se z dužiny kokosů. Nasládlou chutí je předurčen do pečených dezertů. Je snadno stravitelný a při hubnutí pomáhá předcházet jo-jo efektu.
Zdravotní benefity kokosového olejeJedinečná kombinace mastných kyselin v kokosovém oleji může mít pozitivní účinky na vaše zdraví, což může zahrnovat podporu odbourávání tuků, zlepšení zdraví srdce a posílení funkce mozku.
Celý článek
Konopný olej
Lisuje se za studena ze semen konopí a má výraznou oříškovou chuť. Olej se nesmí vařit, do pokrmů se přidává až při dochucení Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin, vitamíny a minerály.
Avokádový olej
Má malé množství nasycených tuků a vysoký kouřový bod, snese zahřívání až na 210 °C. Zároveň má neutrální a jemnou chuť. Hodí se na smažení, pečení, běžné vaření i do studené kuchyně. Použít jej můžete i při grilování.
Arašídový olej
Arašídový olej má výraznou chuť, je vhodné použít jej při pečení. Zahřívat jej můžete až na 230 °C. Využijete jej do majonéz i salátových dresinků. Příchutí se hodí do pokrmů asijské kuchyně.
Lněný olej
Je oblíbený pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, ale rychle oxiduje. Hodí se do studené kuchyně a salátových dresinků.
Hroznový olej: Elixír zdraví a krásyHroznový olej je doslova naplněný všemi možnými zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje antioxidanty, kyselinu linolovou a vysokou koncentraci vitamínu E. Hodí se jak k ošetření pleti, tak do kuchyně. Jeho pravidelným užíváním významně posílíte odolnost svého organismu vůči stárnutí i vůči mnoha nepříjemným nemocem. Vždy ale dbejte na to, abyste koupili olej kvalitní, za studena lisovaný, nejlépe v bio kvalitě.
Celý článek
Dýňový olej
Tmavozelený olej s výraznou oříškovou chutí obsahuje omega-3 mastné kyseliny i řadu dalších vitaminů a minerálů. Hodí se do studené kuchyně k přípravě studených omáček a k zakápnutí ovocných a zeleninových salátů.
Menší množství nasycených tuků
Snížením spotřeby nasycených tuků, které jsou obsaženy v živočišných tucích, jakým je sádlo, prospějete srdci. Z olejů má nízký obsah nasycených tuků kanolový (řepkový) olej, olej slunečnicový a olej avokádový. Vysoký obsah má olej kokosový a arašídový.
Od: Iva V, 26.1.2021