Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
O zdraví organizmu se náležitě staráme. Staráme se dostatečně i o správné fungování mozku? Jak je možné, že už po třicátém roce zapomínáme? Proč jsme nesoustředění a nervózní? Odpovědí je váš jídelníček. Seznamte se s potravinami, které vyživují mozek.
Lidský mozek má více než 100 miliard neuronů a pokud byste poskládali za sebe všechny cévy, naměřili byste více než 600 kilometrů. Minimálně dvě třetiny mozku jsou tvořeny vodou a výživu pro základní funkce získává mozek ze sacharidů (glukózy). Lidský mozek potřebuje podporu v každém věku. Více by se na potraviny vyživující mozek měli zaměřit ti, které trápí častá zapomnětlivost.
Kromě níže uvedených potravin potřebuje mozek dostatek tekutin. Například bolest hlavy může mít příčinu ve špatném pitném režimu během dne.
Důležitou živinou mozku jsou nenasycené mastné kyseliny. Vysoký obsah takových kyselin naleznete v nejrůznějších semínkách a oříškách. Pozor na to, že arašídy se mezi ně nepočítají. Vybírejte si plody nesolené a nepražené. Dát si je můžete do müsli, jogurtu, ovocného salátu nebo samostatně jako svačinu.
Z ořechů jsou pro mozek nejlepší vlašské ořechy a mandle, postačí hrst denně.
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
Dalším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby. Kromě posílení mozku posílí i srdce, cévy a klouby. Zařaďte do jídelníčku alespoň dvakrát týdně lososa, tuňáka, makrelu nebo sardinky. Díky vysokému obsahu jódu jsou ryby důležité pro vývoj dětského mozku.
Věděli jste, že při pravidelné konzumaci ryb snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění? A že jsou to právě kardiovaskulární onemocní, které statistiky uvádějí jako nejčastější příčinu úmrtí u nás? S rybou v jídelníčku prospíváte organizmu a možná přidáváte další léta života.
Jsou silným antioxidantem a před oxidačním stresem chrání mimo jiné i náš mozek. Ten pomaleji stárne a uchovává si dlouho bystrost jako v časech mládí.
Avokádo je zdrojem zdravého tuku a zároveň je silným antioxidantem. Avokádo je chuťově neutrální a hodí se do salátů, pomazánek nebo dipů. Avokádo je prevencí vzniku krevních sraženin v mozku. Mozku pomáhá s koncentrací a tělu s lepším vstřebáváním živin.
Avokádo je poměrně ojedinělý druh exotického ovoce, plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se krásně roztírá. Uprostřed plodu se nachází kulatá nejedlá pecka, která dobře naklíčí i v květináči. Avokádo bývá 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody mohou vážit od 100g až do 1kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.
Všimli jste si, že brokolice trošku připomíná lidský mozek? Možná nám tím příroda něco naznačuje. Brokolice zlepšuje funkce mozku i nervového systému. Dokonce je doporučována jako prevence Alzheimerovy choroby.
Vysoký obsah vitamínu C je důležitý pro správné fungování mozku a je prevencí stařecké demence. Ve stravě jej máme stálý nedostatek, a to i proto, že při stresových situacích jej spotřebováváme mnohem více.
Slaďounká červená řepa, která se dá přidat do polévek, gulášů, teplých i studených salátů, prospívá naší mysli. Mozku pomáhá vysokým obsahem křemíku a podporou tvorby červených krvinek, které mozek okysličují.
Mají nízký glykemický index, to znamená, že se energie uvolňuje do těla postupně. Mozek má pak přísun glukózy po mnohem delší dobu.
Mlsáním hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa se staráte o správnou činnost mozku. Čokoláda je silným antioxidantem. Pomáhá vám s koncentrací a udržuje vás v dobré náladě.
Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Je vyrobena z kakaových bobů a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Studie ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních chorob.
Slaďounký a voňavý kokos pomáhá zlepšit paměť a soustředění. Dopřát si jej můžete jako kokosový olej, kokosové plátky ve svačině nebo jako strouhaný v nejrůznějších dezertech.
Rajčata jsou doporučována pro vysoký obsah lykopenu. Ten chrání před zapomnětlivostí a je prevencí demence ve stáří. Ačkoliv se u zeleniny setkáte s doporučením, že se má konzumovat čerstvá, u rajčat to neplatí. Pro tělo jsou prospěšnější lehce spařená nebo krátce restovaná.
Kurkuma plná antioxidačních látek zvyšuje okysličení mozku. Tím pomáhá udržet soustředění a zvyšuje kapacitu paměti.
Kari je směs koření s jasně zlatavou barvou a komplexní chutí. Obvykle je vyrobeno z kurkumy, koriandru, kmínu, pískavice a chilli papriček. Dále může být doplněno o zázvor, černý pepř, hořčičná semínka, kari listy a semena fenyklu. Kari může nabídnout celou řadu zdravotních benefitů díky tomu, že obsahuje mnoho zdravých druhů koření.
Rozmarýn zlepšuje koncentraci a pomáhá paměti. Zároveň zklidňuje napětí. Největší účinek mají čerstvé bylinky.
Pravidelné popíjení zeleného čaje má příznivý vliv na kognitivní funkce. Zároveň je pití čaje uklidňujícím rituálem, který mysl regeneruje a zklidňuje.
Od: Iva V, 19.2.2021