Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.
Drobný vzrůst a časté zubní kazy ukazují na nedostatečný příjem vápníku v dětské stravě. V dospělosti jsou takové děti ohroženy osteoporózou ale i paradentózou a poruchami srdečního rytmu. Které potraviny zařadit do dětského jídelníčku, abychom dětem zajistili dostatek vápníku?
Růst dětí, vývoj jejich tělesných a kognitivních funkcí úzce souvisí se správnou výživou. Dětem je třeba dopřát dostatek pestré stravy, kde vápník nesmí chybět.
Vápník je důležitým minerálem, děti jej potřebují pro správný vývoj kostí a zubů. Je nezbytný pro správnou činnost srdce, fungování nervového systému i svalstva.
Pokud bychom hledali vápník v těle, najdeme převážnou část v kostech a zubech. Jen malá část se nachází v ostatních tkáních.
V dětském věku začíná tělo s ukládáním vápníku a pokračuje i v době dospělosti. Největší zásobu vápníku si však tvoří právě v dětství a v dospělosti je téměř nemožné chybějící zdroje vápníku tělu doplnit v takové míře. Po 30 roce se už vápník z těla postupně odbourává.
Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.
Děti mladší 6 let by měly mít alespoň 700 mg vápníku denně. Během školní docházky se denní potřeba vápníku zvyšuje na 900 mg a v období dospívání je vůbec nejvyšší. Představuje 1 200 mg denně. Důležitý je nejen příjem vápníku v dostatečném množství, ale i jeho správné vstřebávání. K tomu přispívá zejména fyzická aktivita dětí. Pro vstřebání vápníku je důležitý vitamín D a nízký příjem fosforu (ten se vyskytuje například v kolových nápojích nebo tavených sýrech).
K lepšímu vstřebávání vápníku přispívá strava bohatá na vlákninu. Ta se nachází v ovoci a zelenině nebo v celozrnném pečivu. Pokud budete dítěti dávat jogurt či tvaroh, vždy by mělo přikusovat kousek celozrnného pečiva.
Dětský organizmus je schopný přijímat (zpracovávat) vápník z živočišných zdrojů mnohem efektivněji než vápník z rostlinné stravy.
Děti, které mají nedostatečný příjem vápníku, jsou drobnější než vrstevníci, trpí zubními kazy a jsou náchylnější ke zlomeninám. Dospělí, nesoucí si vápníkový deficit z dětství, jsou ohroženi osteoporózou, paradontózou, poruchami srdečního rytmu, vysokým krevním tlakem, ale i úzkostnými stavy a depresemi.
Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je sušené mléko nebo mák. Ty jdou však do každodenního jídelníčku zařadit jen obtížně. Na vápník je bohatý sýr eidam nebo sardinky i s kostmi, připravujte častěji tvarohové pomazánky s rybičkami. Vysoký obsah vápníku mají mandle, sója, lískové ořechy nebo fazole. Oproti tomu mléko má téměř 8krát menší obsah vápníku než sýr eidam. (Hodnota je však na 100 g a mléka dítě pojme více než kolik je schopné zkonzumovat sýru).
Dalšími bohatými zdroji vápníku je vaječný žloutek, žervé, tofu, ementál, parmezán, sušené fíky, chia semínka, mořské řasy nebo sójové boby.
V dnešní době, kdy přibývá laktózová intolerance a plno lidí začíná mít pochybnosti o prospěšnosti kravského mléka, trh odpovídá škálou rostlinných variant, na které se dnes spolu podíváme.
Z rostlinných zdrojů tělo vápník vstřebává hůře, proto se doporučuje vyšší příjem kapusty, brokolice, pórku, špenátu, mandlí, slunečnicových semínek, luštěnin, tofu či rozinek.
Dostatek vápníku začíná u každodenního pití mléka. Hrnek mléka o objemu 200 ml třikrát denně pokryje téměř dvě třetiny denní potřeby vápníku u dětí starších 6 let. Přidat můžete 100 g tvarohové pomazánky ze sardinek, 20 g strouhaného sýra eidam nebo svačinu doplnit o vejce či žervé.
Od: Iva V, 4.3.2021