Čínská kuchyně má mnoho příchutí. Není to jen kung pao s nudlemi. Vyzkoušejte tradiční čínské pokrmy
Obliba čínských pokrmů nezná hranice zemí ani kontinentů. Čínská kuchyně se nebojí experimentů ani kontrastních chuťových kombinací. Zapomeňte na kung pao a vyzkoušejte méně známé pokrmy čínské kuchyně.
První vaření a první jídlo s hůlkami
Až budete hledat historii koření, ingrediencí, různých druhů zeleniny nebo i hotových pokrmů, starověká Čína bude skloňována ve všech pádech.
Čínská kuchyně je kuchyní s nejdelší historií na světě.
I čínské hůlky byly vynalezeny mnohem dříve než evropská vidlička. Za tisíce let historie se čínská kuchyně neustále zdokonalovala a může nabídnout mnohem více než kung pao s nudlemi.
V Číně platí při vaření několik zásad:
- Pokrmy musí být pestré co do chuti, vůně i barev.
- Jako pokrm se dá upravit každé zvíře (ptáci, hadi, ještěři, kočky atd.)
- V jídle má být zastoupena chuť kyselá, hořká, sladká, slaná a ostrá.
- V menu se má objevit křupavý pokrm, šťavnatý pokrm, suchá i lepkavá přísada.
- Chutě a vůně spolu kontrastují a zároveň vyznívají harmonicky.
- Jídlo musí být připraveno rychle a pokud možno v jedné nádobě (úspora nákladů).
- Posledním chodem je polévka nebo miska rýže.
- Estetika servírování pokrmu je půl chuťového zážitku.
- Kvalitní a krásný porcelán je stejně důležitý, jako jídlo, které se na něm podává.
Asijská kuchyněToužíte nahlédnout do tajemství asijské kuchyně? Rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Určitě nestačí zamíchat nudle a rýži s několika ingrediencemi. Při přípravě asijských jídel je třeba se řídit jistými pravidly a dodržovat je. Čím dřív si je osvojíte, tím rychleji budou vaše pokrmy bezchybně uvařené.
Celý článek
Čína má čtyři příchutě
Bylo by chybou, mluvit o čínské kuchyni jako o celku. Obrovská a lidnatá Čína zdokonalovala kuchařské umění různě, podle oblasti, a především podle dostupnosti surovin v místě.
Obecně můžeme říci, že je čínská kuchyně zdravá, lehká, s velkým zastoupením netučného masa a zeleniny nejrůznějších barev.
Kuchyně v severní části Číny
Kuchyně v severní části Číny se nazývá pekingská kuchyně. Sami Číňané říkají, že sever chutná slaně. Charakterizují ji nejrůznější omáčky zabarvené do hněda, pšeničné placky, pečivo z kukuřičného těsta a vepřové, drůbeží a hovězí maso. Z této části země pochází i světově rozšířené Kung Pao s výraznou chutí podpořenou glutamátem sodným.
Západní Čína, sečuánská kuchyně
Ostrou příchuť čínských pokrmů potkáte v západní části země. V jednom pokrmu naleznete nespočet příchutí, barev a různých ingrediencí. Jídla se vyznačují netradičními kombinacemi nejrůznějších (zpravidla kontrastních) chutí, podpořených ostrým kořením či omáčkou.
Šanghajská kuchyně na východě
Východní část země si potrpí na podávání jídel s kyselou příchutí. Pokrmy jsou připravovány z ryb, mořských plodů či drůbeže. Oblíbené jsou krevety se sladkokyselou omáčkou. V pokrmech dominuje červená a hnědá barva.
Sladký jih Číny
Pokrmy z jihu Číny se rychle rozšířily do celého světa a získaly si oblibu. Připravují se z kuřecího, kachního a vepřového masa. K dochucování se používá nasládlá omáčka z mořských plodů. Na jihu Číny ctí pravidlo, že maso musí být připraveno velmi rychle (jen se krátce restuje) aby si pokrm zachoval co nejvíce chutí a vůní.
Ochutnejte čínskou kuchyni
- Čínské polévky - nejznámější je pekingská polévka a ostrokyselá polévka. Ochutnáte v ní vepřové maso, nudle, houby a zeleninu. Tradiční polévkou je polévka ze žraločích ploutví.
- Bak kut teh - oblíbená polévka z vepřových žebírek s tofu, zeleninou a houbami.
- Čínské knedlíky - tradiční těsto nebo rýže naplněná masem nebo zeleninou.
- Jarní závitky - rýžové těsto plněné směsí masa, rýžových nudlí a zeleniny.
- Pekingská kachna - spařená kachna potřená roztokem cukru a několik dní sušená. Poté se upeče a získá lákavou červenou barvu.
- Rybí karbanátky - karbanátky z mletého rybího masa. Jsou vařené ve vodě a podávají se s nudlemi nebo v polévce.
- Zhajiang mian - nudle s vepřovým masem naloženým v sójové omáčce s česnekem, zázvorem, chilli a rýžovým vínem.
- Moo Shu - osmažené vepřové nudličky, houby a vajíčka podávané s bambusovými výhonky. Nesmí chybět zázvor, česnek a sójová omáčka.
- Hainanské kuře - dušené kuře ve vývaru s rýží a chilli omáčkou.
Připravit si tradiční čínský pokrm není složité ani časově náročné. Ochutnejte exotiku.
Od: Iva V, 29.3.2021