Hosté za dveřmi a nemáte žádný nápad, co zajímavého servírovat. Výborné jsou nivové tyčinky. Chutnají skvěle teplé i studené. Jistě vám brzy zmizí z podnosů. Množství vyjde na 4 koláčové (pizza) plechy.
O vínu se říká, že chrání před infarktem, prodlužuje život a předchází Alzheimerově chorobě. Je to opravdu všelék? I kdyby nebyl, nemůžete mu upřít, že za vínem stojí dobrá nálada a s dobrou náladou se čelí onemocněním mnohem snáze.
Lékaři, trenéři i dietologové se shodují na tom, že pití vína znamená pití alkoholu. Ten, jak známo, má pro tělo devastující účinky. Upozorňují na to, že není příliš prozkoumán způsob metabolizace vína v těle a že intoxikaci alkoholem nemůže být připisován žádný z blahodárných účinků. Zastánci pití vína se opírají o studie o pozitivním účinku resveratrolu (obsažen zejména v červeném víně). Dle studie resveratrol snižuje riziko cukrovky, infarktu a chrání před obezitou. Má to však jeden háček. Abyste tělu tento blahodárný účinek dopřáli, museli byste vína vypít denně 8 litrů.
Proti nim stojí tábor milovníků vína a vinařů, který tvrdí, že resveratrol není jedinou prospěšnou látkou ve víně. Víno obsahuje desítky flavonoidů, které působí jako antioxidanty. Jejich argumentem je takzvaný francouzský paradox. Skutečnost, že Francouzi holdují dobrému jídlu a rozhodně nejsou v mlsání střídmí, přitom jako národ mají mnohem menší počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. Pití červeného vína je pro ně lékem, který čistí cévy a brání kornatění tepen a vzniku trombóz.
Ke kterému názoru se přiklonit?
Oba tábory se shodují v několika bodech. Shoda panuje v tom, že pití vína snižuje míru stresu. Proto i kdyby neměl platit jediný z blahodárných účinků složení červeného nebo bílého vína, nižší míra stresu je pro organizmus rozhodně prospěšná. Stres stojí za vznikem, nebo horším průběhem, mnoha závažných onemocnění, do boje se můžete vydat se sklenicí vína v ruce.
Další shoda panuje ohledně doporučeného množství. Denně si můžete dopřát 1 skleničku (100 ml) bez obav o zdraví. Muži si mohou dopřát o polovinu více (150 ml). Zároveň by tato sklenička měla být konzumována společně s vydatnějším jídlem.
Zastánci pravidelného pití vína slibují pevnější kosti, lepší pleť, rychlejší hubnutí i lepší sexuální život.
Víno má antivirotické a antibakteriální účinky. Kdo pije často víno, méně trpí na běžné infekční choroby.
Sklenička vína odbourá stud a zahání nejistotu. Ženy, které pijí víno pravidelně, mají mnohem spokojenější sexuální život. Tím mají i větší šanci na otěhotnění.
Hosté za dveřmi a nemáte žádný nápad, co zajímavého servírovat. Výborné jsou nivové tyčinky. Chutnají skvěle teplé i studené. Jistě vám brzy zmizí z podnosů. Množství vyjde na 4 koláčové (pizza) plechy.
Víno zvyšuje tvorbu enzymů, které pomáhají se štěpením bílkovin. Usnadňuje trávení tuků a také ničí bakterie v zažívacím traktu.
Pití vína zlepšuje činnost mozku a brání předčasnému stárnutí mozku. Je prevencí Alzheimerovy choroby. Během konzumace se vyplavuje serotonin, ten je ochranou před úzkostmi a depresí.
Pokud během popíjení vína neslupnete pytlík brambůrků nebo medovník, pomůže vám víno s úbytky na váze. Víno usnadňuje trávení tuků a kalorie ve víně mají tendenci se rychle spalovat, tím povzbuzují metabolizmus.
Umírněné pití vína je prevencí nejrůznějších druhů rakoviny. Zároveň červené vino pomáhá při léčbě, rakovinné buňky reagují rychleji na cílenou radiační terapii.
Budete zastáncem nebo odpůrcem pití vína?
Od: Iva V, 31.3.2021