5 vynikajících exotických kořenících směsí, které by neměly chybět v žádné kuchyni
Možná některou z nich již znáte nebo dokonce máte doma. Pokud ne, určitě se vyplatí je vyzkoušet. Je totiž pravděpodobné, že následující kořenící směsi najdou ve vaší spíži své stálé místo.
Adžika
Tato kořenící směs má svůj původ na Kavkaze. Tradičně se používá zejména v Arménii a Gruzii. Vyznačuje se příjemnou vůní a lehce pikantní chutí. Najdeme v ní mimo jiné koriandr, saturejku, bazalku, pálivou i sladkou papriku, mátu a další bylinky.
Adžika je nepřekonatelným kořením na grilované a mleté maso. Ale skvěle chutná i v bezmasých pokrmech, hodí se především do jídel připravených z lilku, cukety a luštěnin.
Čubrica
Čubrica má svůj domov na Balkánském poloostrově. Je pro ni charakteristická pronikavá vůně a příjemná chuť. Existují dvě základní varianty tohoto chutného koření: nepálivá zelená čubrica a pikantní červená čubrica. Obě směsi obsahují například pískavici řecké seno či saturejku.
Tato balkánská kořenící směs je výborná do luštěninových a zeleninových jídel, polévek a zapékaných pokrmů. Využije se také při přípravě domácích sýrů.
Garam masala
Jedná se o tradiční indickou kořenící směs, které nelze upřít neobvyklá orientální vůně a příjemná ostrá chuť. Skládá se mimo jiné z mletých chilli papriček, kardamomu, koriandru, římského kmínu a fenyklu.
Garam masala se uplatní především při přípravě indických pokrmů, za všechny uveďme třeba vynikající rýžový pilaf. Ale dochutí i pečené maso, ryby, luštěniny a takřka jakékoliv pokrmy z rýže.
Kuře s kuskusem na indický způsobSmíchejte připravené koření a v polovině množství obalte kuřecí stehna. Poté velké pánvi s pokličkou rozpalte půlku připraveného množství oleje a osmahněte stehna kůží dolu, přibližně 10 minut, poté obraťte a ještě další dvě minuty osmahněte. Kuře vyndejte z pánve a nechte přikryté stranou. Do pánve dejte zbylý olej a osmahněte cibuli s česnekem dohněda, přibližně 8 minut. Poté přidejte druhou půlku koření a nechte ještě 1 minutu restovat. Zalijte vývarem, přidejte olivy a přiveďte k varu. Poté …
Celý recept
Harissa
Toto arabské koření, které má původ v severoafrickém Tunisu, ocení zejména milovníci ostrých jídel. Harissa totiž obsahuje kromě dalších složek česnek a pálivé chilli papričky.
Jedná se o univerzální kořenící směs, která se hodí prakticky do všech jídel, kterým chceme dodat pikantní chuť. Skvělá je zejména v omáčkách a masových marinádách, hodí se do těstovin, rýže a kuskusu. A zajímavě oživí dokonce i tradiční český guláš.
Kuřecí tajine s cizrnouTajine je pokrm typický pro **Maroko**. Je připravovaný v hliněném hrnci s poklicí v kónickém tvaru zvaném **tajine**. Bývá kořeněný a je pro něj typická nasládlá chuť. Výborné tajine si však připravíte i bez tohoto hrnce.
Celý recept
Zatar
Rovněž Zatar patří mezi tradiční kořenící směsi orientální kuchyně. Jeho základ tvoří pouze tři složky. Jedná se o tymián, sezamové semínko a plody škumpy koželužské. Výsledkem je neobvyklé aroma a podmanivá chuť.
Kořenící směs je vynikající do cizrnového humusu a dalších luštěninových jídel. Vyzkoušet ji lze i do tvarohových pomazánek, bílých jogurtů nebo třeba salátových zálivek.
Od: Jitka Kučová, 26.1.2022