Vaření v mikrovlnce, recept na večeři do 10 minut
Některými zatracovaná, jinými milovaná. Ať už jste na kterémkoliv břehu, nelze popřít, že je mikrovlnka běžnou součástí našich životů. A po tom, co byly několikrát vyvráceny mýty o vyzařování škodlivých vln, pojďme se podívat, jak mikrovlnka pomůže při vaření.
Vaření v mikrovlnce zachovává více živin
Mikrovlnka opravdu není škodlivá, jídlo se ohříváním nerozkládá na karcinogenní potravinu (pokud ji nebudete vařit 3 hodiny), voda ohřátá v mikrovlnce nezabije při zalévání pokojovou rostlinu a záření nezahubí akvarijní rybičky pěstované v blízkosti. Naopak.
Jídlo vařené v mikrovlnce se připravuje mnohem kratší dobu a tím si zachovává více nutričních hodnot. V mikrovlnné troubě můžete zavařovat, péct dezerty, připravovat přílohy nebo vařit běžná jídla.
Úvodem je třeba zmínit i to, že oproti jídlu připravenému na sporáku nebo v troubě, budete mít mnohem nižší spotřebu energií.
Vysušování potravin předejdete vařením pod poklopem.
Jak vařit v mikrovlnce
Ať už vaříte cokoliv, myslete na to, že při vaření v mikrovlnce je potřeba dostatečné množství tekutiny. Přílohy a zeleninu připravujte vždy s větším množstvím vody. Pro rovnoměrné vaření je vhodné vaření zastavit v půlce a suroviny promíchat. Kdo se chystá na pravidelné pečení v mikrovlnce, může si zakoupit speciální nádoby určené pro pečení v mikrovlnné troubě. Jinak jsou nejvhodnější misky a mísy z varného skla nebo plastu.
Co vařit v mikrovlnce
Květák a brokolice – potřebují nádobu s vodou a asi 10 minut vaření.
Dušené zelí – nakrájené zelí podlijte do poloviny vodou, přiložte poklici a vařte 10 minut.
Brambory – brambory můžete vařit ve vodě nebo zabalené v ubrousku. V půlce vaření promíchejte nebo otočte. Ve vodě se brambory vaří 5 až 10 minut podle velikosti.
Luštěniny – menší luštěniny uvaříte za 20 minut, velké fazole za 30 minut.
Těstoviny – zalijte těstoviny vřelou vodou, musí být zcela ponořeny, nezakrývejte. Vařte 5 minut, promíchejte a znovu 3 minuty vařte. Po uvaření je nechejte ještě chvíli v horké vodě.
Rýže – propláchněte, vložte do vody v poměru 1:3. Můžete ochutit nebo přidat zeleninu. Vařte 15 minut.
Pečená slanina – připravte ji v utěrce nebo papírové utěrce. Vaří se 3 minuty.
Dezert z mikrovlnky
Vyšlehané vaječné bílky s cukrem a kapkou citrónové šťávy jsou základním receptem na pusinky nebo kuličky. V mikrovlnce je na pečícím papíru připravíte za 1 minutu.
Upečete i hrníčkový koláč. Smíchejte dvě lžíce másla, lžíci cukru, žloutek a 100 ml mléka, dosypte moukou tak, aby se dala směs v hrníčku promíchat. Nakonec přidejte jedlou sodu. Provoňte skořicí nebo marmeládou. Pečte 5 minut.
Hrníčkové dezerty můžete péct i s banánem, čokoládou nebo ovesnými vločkami.
Super snadná bábovka za minutuŘeč je o bábovce do hrníčku, o rychlovce z mikrovlnné trouby. Je to sladkost, kterou máte hotovou doslova za 5 minut. Recept se vám bude hodit, až vás bude honit mlsná nebo ještě lépe až k vám přijde neohlášená návštěva, kterou budete chtít pohostit něčím sladkým.
Celý recept
Bramborové a zeleninové chipsy
Zdravé chroupání bez tuku můžete připravit i v mikrovlnce. Plátky brambor nakrájejte škrabkou, posypte kořenící směsí a rozprostřete na pečící papír. Můžete je pokapat trochou oleje. Bramborové nebo zeleninové chipsy se pečou asi 4 minuty, průběžně je ale musíte otáčet.
Houskový knedlík
Housky nebo rohlíky (asi 3 kusy) nakrájejte na kostičky, promíchejte s hrnkem mléka a přidejte 3 žloutky. Přimíchejte lžičku kypřícího prášku a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Nakonec směs promíchejte s vyšlehaným bílkem (sníh z bílků). Vše osolte a vložte do 4 nebo 5 hrnečků vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Hrnečky naplňte do 2/3. V mikrovlnce pečte 8 minut.
Zapékané rybí filé
Z poloviny rozmrazené rybí filé dáme do zapékací nádoby vymazané sádlem, okořeníme, pokapeme citrónem. Přidáme nakrájená rajčata, nakrájenou papriku, cibuli. Překryjeme plátky anglické slaniny a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou se lžící mouky. Pečeme 12 minut, poté necháme 5 minut a posypeme strouhaným sýrem.
Co nevařit v mikrovlnce:
Zdroje: Cookist.com, GoodFood.com, SeriousEats.com, Tasty.co, MyRecipes.com
Od: Iva V, 31.3.2022