Kokos je prospěšný a zrychluje metabolismus. Ovocný salát je výborný způsob, jak si kokos zařadit častěji do jídelníčku.
Většina lidí sáhne po melounu během tropických letních dní. Šťavnatý a vodou nadupaný plátek melounu totiž příjemně osvěží a potěší lahodnou sladkou chutí, za kterou vděčí obsahu přirozených cukrů. Meloun je ale nejenom skvělá pochoutka, má totiž také řadu zdravotních benefitů.
Meloun vodní je poléhavá až popínavá jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Do stejné čeledi se řadí také cuketa, tykev či okurky. Nejedná se tudíž o ovoce, meloun je plodová zelenina.
Přibližně 92 % obsahu melounu tvoří voda. Jeho konzumace je tudíž skvělým způsobem, jak tělu zajistit dostatek tekutin.
Kromě toho v něm najdeme celou řadu mikroživin, mimo jiné je bohatý na antioxidanty, obsahuje vitaminy A a C, draslík, hořčík a další prvky.
Obsažené látky přispívají ke zdraví srdce, snižují krevní tlak a regulují hladinu cholesterolu v krvi.
Antioxidanty v melounu napomáhají chránit buňky před oxidativním stresem a vykazují protizánětlivý efekt.
Meloun by měl být součástí jídelníčku sportovců, zlepšuje totiž fyzickou výkonnost, protože snižuje bolestivost svalů.
V neposlední řadě podporuje meloun zdravé trávení a prospívá pokožce
Kokos je prospěšný a zrychluje metabolismus. Ovocný salát je výborný způsob, jak si kokos zařadit častěji do jídelníčku.
Nejjednodušším způsobem je rozkrojení melounu na poloviny. Z nich lze poté ostrým nožem odkrajovat libovolně silné plátky ve tvaru půlměsíce.
Kdo touží po zaručeně perfektním výsledku, může použít speciální kráječ na meloun, který existuje ve více variantách. Tento šikovný pomocník se postará o precizní a stejně velké porce.
Další oblíbenou metodou je vytvoření kostiček, které lze podávat například ve skleněné misce. V takovém případě je nejrychlejší nejdříve rozkrojit meloun na dvě poloviny. Každá z nich se poté na prkénku otočí dužinou dolů a meloun se rozkrájí na podélné pásky. Ty se následně ještě rozkrájí křížem. Pak už je snadné vytvořit z jednotlivých kousků kostičky.
Před krájením se doporučuje slupku omýt pod proudem čisté vody!
Meloun je nízkokalorický, a proto se perfektně hodí i do redukčního jídelníčku. Porce o hmotnosti 100 g má pouze 29 kcal.
Jak poznat zrálý a sladký meloun? Jeho slupka by měla mít tmavozelenou barvu se žlutými skvrnami. Pokud se na meloun poklepe, zvuk by měl být dutý.
Nejtěžší meloun na světě se podařilo vypěstovat v americkém státě Tennessee. Daný exemplář vážil 159 kg!
Za obecně nejchutnější se však považují vodní melouny o váze okolo 2 kg.
Napadlo by vás, že existuje studená polévka, která má za hlavní ingredienci meloun?
Vodní meloun má nejčastěji zelenou slupku a červenou dužinu s černými semínky. Existují však i odrůdy bez semínek, případně se žlutou či oranžově zbarvenou dužinou.
Za pozornost stojí také méně známý cukrový meloun. Ten má oproti vodnímu melounu menší rozměry, jeho dužina je pevnější a v závislosti na kultivaru má žlutou, béžovou, oranžovou nebo nazelenalou barvu.
Melounům se bude dařit na prosluněném a teplém stanovišti.
Půda by měla být kvalitní, dobře propracovaná a bohatá na humus.
Sazenice je třeba předpěstovat, na zahradu se mohou přesázet zhruba v polovině května.
Pokud jsou pěstovány ve skleníku, je třeba rostliny v době kvetení ručně opylovat. Pod širým nebem se o tento proces postará hmyz.
Sazenice je vhodné pravidelně přihnojovat, použít lze například hnojivo na rajčata.
Rostliny vyžadují vydatnou, nejlépe každodenní zálivku.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, goodhousekeeping.com, guinnessworldrecords.com, purewow.com
Od: Jitka Kučová, 25.7.2022