Pomalu pečená kuřecí stehna se skvělou nasládlou zeleninou. Díky ní nebudete potřebovat žádnou další přílohu.
Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.
Doporučujeme kupovat jednotlivé druhy koření v celku a až doma je namlít nebo podrtit, budou mít intenzivnější vlastnosti
Čím kvalitnější koření použijete, tím lepší chuť bude mít výsledná směs
Hotové kořenící směsi by měly být skladovány ve skleněných uzavíratelných nádobách
Každou kořenku nezapomeňte popsat a poznačte si také datum výroby kořenící směsi
Domácí směs koření by si měla při správném skladování udržet své vlastnosti nejméně po 6 měsíců od samotné výroby
Tato mírně pikantní kořenící směs se uplatní hlavně při letním grilování masa a zeleniny. Dále se hodí na přípravu špízů a k dochucení domácích marinád.
⅓ šálku mleté sladké papriky
¼ šálku cukru
2 polévkové lžíce soli
2 polévkové lžíce mletého černého pepře
2 kávové lžičky mleté bílé hořčice
1 až 3 kávové lžičky chilli (dle požadované ostrosti)
1 lžička mletého bílého pepře
Pomalu pečená kuřecí stehna se skvělou nasládlou zeleninou. Díky ní nebudete potřebovat žádnou další přílohu.
Smícháním pouhých 4 bylinek získáte všestrannou a voňavou kořenící směs, která ochutí těstoviny, pizzu, salátové zálivky, stejně jako různé bezmasé pokrmy. Pokud máte vlastní zahradu nebo terasu, bylinky si můžete i sami vypěstovat a nasušit.
6 polévkových lžic bazalky
2 polévkové lžíce oregana
1 polévková lžíce tymiánu
1 kávová lžička majoránky
Kari je nedílnou součástí mnoha pokrmů tradiční asijské kuchyně. Koření propůjčí jídlu nejenom příjemnou chuť a aroma, ale obsažená kurkuma mu dodá rovněž úchvatnou zlatavou barvu. Kari existuje v mnoha variantách a připravit si je můžete i sami doma.
semena ze 3 lusků kardamomu
2 kávové lžičky koriandru
2 kávové lžičky kmínu
1 kávová lžička kurkumy
½ kávové lžičky chilli
½ kávové lžičky černého pepře
Všechny suroviny se pečlivě rozemelou v mlýnku na koření, případně v mlýnku na kávu. Při správném skladování vydrží domácí kari koření až 1 rok, pokud ho ovšem nespotřebujete dříve.
Křupavé kuře na bylinkách, pečené s rajčaty a česnekem vás milé překvapí svou jemnou chutí.
Univerzální směs koření bez obsahu soli ocení zejména milovníci ostřejších jídel. Její využití v kuchyni je opravdu všestranné. Hodí se k dochucení pečených a zapečených brambor, do míchaných vajíček, na steaky či do marinád.
2 polévkové lžíce česnekového prášku
2 polévkové lžíce cibulového prášku
1 polévková lžíce chilli
1 polévkové lžíce mleté červené papriky
1 polévkové lžíce petrželky
1 a ½ kávové lžičky mletého černého pepře
Zdroje: thespruceeats.com, tasteofhome.com, tastythin.com
Od: Jitka Kučová, 8.8.2022