Doma připravený jogurt ochucený ovocem je výborným dezertem, ale můžete jej použít i jako základ pro pomazánky nebo zmrzliny. Ukážeme vám, že domácí příprava jogurtu není nijak složitá a obejdete se bez nákladných přístrojů a vybavení.
Výroba domácího jogurtu si získává na oblibě a jistě vás potěší, že si jej můžete vyrobit i bez drahých přístrojů. Domácí jogurt je chutný a máte jistotu, že se jej nedotkla jediná chemická přísada a kontrolujete i množství přidaného cukru. Vyrobený jogurt zatíží vaši peněženku méně než kupované produkty a můžete jej mít v lednici pořád velkou zásobu.
Dobrou zprávou je i to, že se díky domácí výrobě snižuje množství použitých plastových kelímků a váš jogurt nemusel nikdo dopravit stovky kilometrů. Pusťte se do domácí výroby, staráte se o vlastní peněženku i o spotřebu plastů na planetě.
Jogurt vyrábí bakterie, jogurtovou kulturu si namnožíte doma z koupeného kelímku. Vystačí vám na několik dávek. Proces vyžaduje fermentaci, u mléka to znamená, že mikroorganismy se přeměňují na jednoduché cukry, mléčná bílkovina se vysráží a jogurt houstne. Po několik hodin fermentace vyžaduje jogurt teplotu okolo 40 °C. Z kravského mléka vyrobíte jogurt za 4 až 8 hodin.
Pro výrobu domácího jogurtu potřebujete pár lžic klasického bílého jogurtu a litr čerstvého mléka. Výsledkem bude pět sklenic jogurtů o obvyklé porci 200 g. Jogurt se vyrábí poměrně snadno, prababičky určitě žádné drahé přístroje nepotřebovaly.
Domácí jogurt vyrábějte vždy z čerstvého mléka, je třeba vybrat plnotučné mléko. Do něj přidáte asi 80 g jakéhokoliv bílého jogurtu s živými kulturami – vyrábí jej mnoho výrobců.
Mléko zahřejte na 85 °C, je dobré měřit teplotu teploměrem. V teplotě 85 až 90 °C udržte mléko 5 minut. U bílkovin dojde k denaturaci.
Během zahřívání mléka si připravte vodní lázeň ve dřezu, naplňte jej studenou vodou s ledem. Zahřáté mléko je třeba co nejrychleji ochladit na teplotu mezi 40 až 45 °C. Při této teplotě se začnou množit živé kultury, které do mléka přimícháte z dobře prošlehané části jogurtu.
Po ochlazení na 40 °C můžete buď směs nechat zrát už ve sklenicích určených k servírování nebo ve stejném hrnci. Pokud budete přelévat do sklenic, je třeba použít sterilizované sklenice a sterilizovaná víčka.
Hrnec zavřete a vložte do trouby rozehřáté na 70 °C. Troubu vypněte a nechejte směs přes noc v teple. Sklenice zabalte do utěrek, vložte do hrnce a do trouby. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a kyselejší. Některé trouby můžete nastavit přímo na teplotu 40 °C, především nové modely.
Sklenice můžete zabalit do deky a uzavřít do termotašky s nahřátou podložkou. Pod termotašku vložte třeba zdroj od zapnutého notebooku.
Z hotového jogurtu odsajte syrovátku a dejte jogurt do lednice. V chladu vydrží asi 1 týden. Část jogurtu si nechejte na příští výrobu.
Přístroj na výrobu jogurtu udržuje stabilní teplotu po celou dobu zrání, ale princip výroby směsi je totožný. Jen vám přístroj pomůže funkcí časovače a odpadá kontrola teploty. Namísto jogurtovače se dá použít sušička ovoce nebo některý z druhů multifunkčních hrnců.
Kdo nemá teploměr na vaření: Nebojte se, vypněte mléko ve chvíli, kdy se začnou objevovat u okrajů bublinky, mléko nesmí vzkypět. Teplotu zkoušejte asi po 10 minutách, pro 40 °C udržíte v mléce malíček na dobu 5 vteřin.
Hotový jogurt můžete ochutit čerstvým ovocem, přidat semínka nebo nízkokalorické sladidlo.
Zdroje: DownShiftology.com, TheKitchn.com, MarthaStewart.com, AllRecipes.com, SeriousEats.com
Od: Iva V, 30.8.2022