Plné skládky, vysoká inflace, lítost nad vyhozeným jídlem, šetření surovinových zdrojů. Důvody, proč zastavit plýtvání jídlem jsou různé. Přinášíme zajímavé tipy, jak spotřebovat zbytky v kuchyni a uvařit jídlo druháka. A někdy bude lepší než to první.
Každý to zná. První ochutnání je dokonalý zážitek, ale když už máme stejnou porci na talíři podruhé nebo dokonce potřetí, už se nám do jídla nechce. Toužíme po změně a když se jí nedočkáme, jídlo leží v lednici bez povšimnutí a končí v tom nejlepším případě u sousedovic slepic. Plýtvání jídlem je zbytečný nešvar, pojďte šetřit peněženku a zdroje na planetě a naučte se zpracovávat zbytky v další dobrůtky.
Věděli jste, že přibližně třetina vyprodukovaných potravin se vyhodí?
Zbytek těstovin nebo rýže můžete druhý den opéct na rozehřátém sádle a cibulce. Přidáte zeleninu, česnek a koření. Do těstovin můžete přidat zakysanou smetanu nebo sýr, do rýže se hodí olivy nebo kapary. Vše opečte společně a podávejte.
Uvařené brambory opečete na cibuli se slaninou. Nakrájejte je na plátky. Přidáte uzeninu nebo zbytky masa. Vložte do zapékací mísy a zalijte mlékem s rozšlehaným vejcem. Dejte zapéct a posypejte pórkem.
Uvařené těstoviny, brambory nebo luštěny smícháte s čerstvou zeleninou nakrájenou na drobné kousky. Okořeníte a můžete přidat prolisovaný česnek. Dáte do zapékací mísy a přelijete smetanou s vejcem. Vše zapečete do změknutí zeleniny. Nahoře můžete posypat strouhaným sýrem.
Vařenou rýži proměníte v chutné placičky. Na 200 g vařené rýže potřebujete 100 g mouky, sůl, pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a strouhanou mrkev. Vše se smíchá se 100 g strouhaného sýra a přidají se 2 vejce. Tvarujeme placičky, lehce je obalíme v mouce a smažíme na oleji.
Kdo nevaří rýži s velkým množstvím soli, může přebytek spotřebovat do jogurtu a ochutit ovocem.
Pokud vám zůstane suché cukroví bez náplní či marmelád, můžete vyrobit výborné čokoládové kuličky. Použít lze i zbytek sušenek. Cukroví rozdrtíte tyčovým mixérem, na 250 g cukroví přidáte 150 g arašídového másla. Uválíte kuličky a necháte je půl hodiny v mrazničce. Pak je obalíte v rozehřáté čokoládě.
Zpracujete ředkvičky a nať vyhodíte? Chyba. Nať se hodí do salátů nebo polévek. Ředkvičkové listy si můžete připravit opečené. Stačí opláchnout listy, osušit a dát na pečící papír. Pokapete olivovým olejem, okořeníte a pečete na horkovzduchu pár minut. Ředkvičkové chipsy se hodí do salátů nebo s dipem.
Z mrkvové natě můžete připravit chutné pesto. V poměru 1 díl olivového oleje a 1 díl nasekané mrkve smíchejte se dvěma stroužky česneku. Rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte 50 g mandlí nebo ořechů nasekaných nadrobno a osolte.
Jablečné slupky a jádřince využijete pro výrobu domácího jablečného octa.
Syrové zbytky zeleniny se dají přidat do polévky.
Kávová sedlina, čajové sáčky, banánové slupky, jsou výborným hnojivem.
Rajčatový protlak se po otevření rychle kazí. Dejte ho do formičky na led a zmrazte.
Vnitřní květákové listy krájejte a přidávejte do polévky.
Nakupujte v malém objemu.
Starší pečivo rozpékejte nebo napařujte v parním hrnci.
Čas od času zastavte nakupování a zpracujte jen to co máte v mrazničce, ledničce, ve spíži.
Plánujte minimálně na 3 dny až na týden, jaká jídla budete připravovat.
Rozpočítejte počet porcí předem, u vlastních receptů si dělejte poznámky o počtu porcí.
Zeleninu nakupujte jen na 2 dny, méně druhů. Druhy střídejte.
Nakupujte lokálně, jídlo se k vám nebude dopravovat stovky kilometrů a vydrží čerstvé déle.
Naučte se jídla správně skladovat.
Pokud to je možné, přebytečné porce včas zamrazte.
Doslovně berte datum spotřeby u syrových masných produktů a balených salátových směsí. Jiné produkty mají určitou toleranci pro konzumaci i po datu spotřeby.
Zdroje: EPA.gov, MayoClinic.org, GoodFood.com, HealthLine.com, MedicalNewsToday.com, FAO.org
Od: Iva V, 11.9.2022