Tradiční česká rodinka a oblíbené pokrmy naší kuchyně. Kdybychom si představili týden s teplým obědem a teplou večeří, k tomu pár pečených dezertů, budeme na spotřebě několika kostek másla. K tomu je třeba přičíst i spotřebu sádla a oleje. Jak při vaření a pečení nahradit máslo? Jsou zdravější nebo levnější varianty?
Recepty na dezerty, cukroví i na běžné omáčky se jen hemží množstvím másla, které vyžadují. Co když ale chcete vařit nebo péct bez másla? U řady receptů bude náhrada možná, pozor ale na sušenky nebo listové těsto. Tam je použití másla základním stavebním kamenem úspěchu. Máslo ve spojení s cukrem dezerty provzdušní, pečivo bude mít správnou texturu a chuť.
Naštěstí si dnes můžeme namísto másla vybrat i jinou surovinu. Nahradit máslo může být vhodné a žádoucí nebo dokonce nutné.
Někdy je důvodem náhrady alergie na mléčné výrobky, jindy hledáte levnější alternativu. Pro někoho je klíčové snížení množství tuku v pokrmech a jiní jen zapomněli na důležitou položku na nákupním seznamu. Potěšíme vás. Vařit a péct se dá bez másla. Představíme vám hned několik variant.
Při pečení můžete máslo nahradit tukem na pečení nebo olejem. Některé margaríny dokonce lákají nápisem máslová chuť. V běžných moučnících náhradu nepoznáte, ale například vánoční cukroví mírně změní chuť.
Máslo nahradíte v poměru 1:1. Výhodou u pokrmových tuků je to, že se s nimi pracuje stejně dobře, jako s máslem. Pokud budete přidávat olej, dejte jej asi o čtvrtinu méně než másla. Olej volte slunečnicový nebo řepkový. Nemají žádnou vůni ani chuť a například v omáčkách náhradu másla olejem poznáte jen minimálně.
U sladkých receptů můžete vyzkoušet náhradu másla kokosovým olejem, dezerty budou krásně provoněné. Na trhu je k dostání i celá řada ořechových másel. Ta jsou vhodná zejména pro alergiky. Chuťově jsou výborná, zpravidla mají ale vyšší pořizovací cenu.
Přemýšlíte, jak nahradit máslo v základních receptech, jako například bramborová kaše? Vyzkoušejte řecký jogurt. Bramborová kaše bude výtečná.
Při vaření můžete máslo nahradit kašičkou z kukuřičného škrobu. Škrobovou moučku smícháte v poměru 1:2 s vodou a povaříte 5 minut. Kaši necháte vychladnout a používáte při vaření namísto másla.
Jako náhradu másla můžete použít rozvařené jablečné pyré. Namísto dvou dílů másla byste použili jeden díl jablečného pyré. Jablka dodají dezertům příjemnou vláčnost a působí jako pojivo. V některých receptech můžete jablečným pyré nahradit celé máslo, jindy nahraďte jen polovinu množství. Celé máslo lze nahradit například u bábovek, ovocných chlebů, bublanin a litých buchet.
Místo másla můžete použít i zhnědlé banány. Kromě másla dokáží nahradit i velkou část cukru. Jsou výborným základem pro zdravé pečení. Jedno máslo nahradíte dvěma až třemi banány. S méně sladkou chutí můžete máslo nahradit dýňovou kaší.
Pokud si chcete dopřát zdravý tuk, používejte namísto másla při pečení rozmačkané avokádo. Množství másla za avokádo nahrazujte v poměru 1:1.
Rozvařené bílé nebo černé fazole jsou náhradou másla do dortů i litých buchet. Je zapotřebí, aby byly dlouze máčené a rozvařené do změknutí. Poté je možné rozmixovat je na pastu a použít jako krémovou náhražku tuku. Nejen že snížíte množství nezdravých tuků, ještě zvýšíte obsah vlákniny a bílkovin v běžných buchtách.
V sezóně jablek a dýní si připravte jablečné a dýňové pyré jako zavařeninu ve větším množství. Budete mít alternativu másla pro zdravé pečení vždy při ruce. Podobně si můžete připravit i na náhradu mouky pro zahušťování. Stačí připravit směs zeleniny, sterilovaná zelenina umí zahustit řadu pokrmů namísto mouky.
Zdroje: HealthLine.com, TheKitchn.com, Salon.com, Chatelaine.com, LiveStrong.com
Od: Iva V, 13.10.2022