Je všude dostupný a procházíme kolem něj bez povšimnutí. Chyba! Šípek si zaslouží naši pozornost, spolu s rakytníkem je to nejbohatší zdroj vitaminu C. Pořiďte si účinný lék na nachlazení během jedné vycházky. Sběr šípků se vyplatí.
Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.
Ruční sklizeň rakytníku přímo z rostliny je velmi zdlouhavá, a navíc bolestivá. Trnité větve dokážou pořádně potrápit. Úrodu oranžových plodů lze ale sklidit i mnohem rychleji a bez popíchaných prstů. Stačí z dřeviny část větví odřezat nebo ustřihnout zahradnickými nůžkami, a poté celé vložit do mrazáku. Druhý den již půjdou snadno oklepat.
Někdo doporučuje tento druh sklizně provádět pouze 1 x za dva roky, aby měla rostlina čas se ze zásahu vzpamatovat. Část plodů na ní sice zůstane, ale během mrazivé zimy s nimi potěšíte ptáčky, pro které jsou bobule důležitou potravou.
Plody vynikají vysokým obsahem vitamínu C. Ve 100 g rakytníku najdeme zhruba 400 mg tohoto cenného vitamínu. Pro zajímavost, ve stejném množství citronů je pouhých 53 mg vitamínu C. Rakytník je bohatý také na další vitamíny a minerální látky, obsahuje i flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, třísloviny či pektin.
Rakytník působí jako účinný antioxidant. Podle novějších vědeckých studií má i antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Posiluje srdce, může regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
Nasušený rakytník se hodí pro přípravu léčivého odvaru. Do menšího hrnce nalijte 1 šálek vody a přidejte 2 polévkové lžíce sušených bobulí. Přiveďte k varu a poté nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. Na závěr můžete ochutit medem a citronovou šťávou.
Pro přípravu horkého nápoje lze použít i listy rakytníku. Také ty jsou plné mikroživin a svým složením přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Odšťavněním plodů je možné získat rakytníkovou šťávu. Z té se dá poté snadno vyrobit například sirup, který bude skvělým základem pro domácí limonády. Šťávu můžete také přidat do kvalitního medu v poměru 1 : 3, který lze pak používat dle běžných zvyklostí. Rakytníkový med je ale třeba uchovávat v lednici.
Dokonce i semínka rakytníku jsou velmi výživná, hodí se proto například do smoothies.
Je všude dostupný a procházíme kolem něj bez povšimnutí. Chyba! Šípek si zaslouží naši pozornost, spolu s rakytníkem je to nejbohatší zdroj vitaminu C. Pořiďte si účinný lék na nachlazení během jedné vycházky. Sběr šípků se vyplatí.
Na rakytníkový olej potřebujete 1 šálek rakytníkových plodů a 2 až 3 šálky kvalitního za studena lisovaného oleje. Můžete použít podrcený či pomletý sušený rakytník, případně rozemleté čerstvé plody. Nasypte rakytník do sklenice a zalijte olejem. Ponechte až 3 týdny na tmavém místě při pokojové teplotě. Každý den nezapomeňte sklenici protřepat. Nakonec sceďte přes plátýnko a opět skladujte v temnu.
Rakytníkový olej je nabitý mikroživinami. V kuchyni je vynikající do salátů. Lze ho užívat i na lžičku, celkově totiž podporuje zdraví a posiluje imunitu. Můžete jej ale použít také k péči o pokožku. Obzvláště účinný je na akné, popáleniny a atopický ekzém. Vyzkoušet ho můžete i do zkrášlujících vlasových kúr.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, motherearthliving.com, gourmandelle.com
Od: Jitka Kučová, 28.10.2022