Kuchyně je srdcem každého domova. Ale také místem, kde se v domácnosti spotřebovává značná část energie a vody. Prostřednictvím několika chytrých triků můžete náklady v kuchyni výrazně snížit. A rozhodně to neznamená přestat vařit.
Každý domácí spotřebič musí být označen příslušnou energetickou třídou, která udává jeho energetickou náročnost. Nejméně energie spotřebovává produkt označený třídou A, nejhůře je na tom výrobek třídy G.
U dříve vyrobených ledniček, mrazáků a myček nádobí se lze setkat s energetickými třídami A+, A++ a A+++. Toto označení se ale pro menší přehlednost od března 2021 již nepoužívá.
Ať už v rychlovarné konvici ohříváte vodu na zalití kávy, nebo plánujete uvařit brambory v hrnci na sporáku, použijte pouze tolik vody, kolik skutečně potřebujete. V opačném případě bude ohřev nejenže trvat podstatně déle, ale také zbytečně spotřebujete vodu a energii navíc.
Moderní myčka nádobí je v porovnáním s ručním mytím nádoby úspornější. Měla by se pouštět až tehdy, jakmile se zcela zaplní, pouze tak se sníží množství spotřebované vody a energie. Velice úsporný je mycí program „ECO“, jehož cyklus je sice delší, ale výrazně šetří celkovou spotřebu.
Při ručním mytí nádobí se vyplatí napustit dřez. Nejvíce vody se pak spotřebuje při ručním mytí pod proudem tekoucí vody.
Pokud nevlastníte samoodmrazovací chladničku, nezapomínejte ji pravidelně odmrazovat. Stačí totiž pouze tenká vrstvička námrazy, aby se spotřeba energie zvýšila až několikanásobně.
Nezapomínejte ani na správné umístění spotřebiče. Chladnička rozhodně nepatří do blízkosti topení či sporáku. A stát by neměla ani u okna, a dokonce ani vedle myčky nádobí. V opačném případě bude mít mnohem větší spotřebu.
Úsporu přinese, pokud budete chladničku otevírat pouze na nutnou dobu. Při delším pobytu mimo domov se vyplatí aktivovat tzv. prázdninový režim. Ten uvnitř spotřebiče udržuje o něco vyšší teplotu, ale vždy takovou, aby nedocházelo k předčasnému zkažení chlazených potravin.
Perlátor, který se instaluje přímo na vodovodní baterii, lze pořídit již za cenu okolo 100 korun. A vstupní investice se záhy vrátí. Jeho účelem je totiž provzdušňovat proud vody, čímž reguluje průtok, aniž by snižoval běžný komfort. Toto malé a dostupné zařízení dokáže snížit spotřebu vody až o 50 %.
Zkontrolujte také, zda kohoutek těsní a nekape. I když se to na první pohled nezdá, netěsnící kohoutek způsobuje opravdu velké úniky vody.
Během pečení dvířka od trouby zbytečně neotvírejte, pokud to není nutné. Jestliže máte troubu s funkcí horkého vzduchu, nebojte se ji využívat. Větrák se totiž postará o rovnoměrné proudění tepla po celé troubě, a proto můžete péct i více jídel najednou.
Troubu nepředehřívejte příliš brzy. A můžete ji vypnout již několik minut před koncem, jídlo se již bez problémů dopeče.
Nezapomínejte na pokličku. Šikovně totiž brání únikům tepla, a proto bude s použitím pokličky jídlo rychleji hotové. Při výběru konkrétního hrnce či pánve zohledněte velikost plotýnky. Povrch sporáku pravidelně udržujte, nánosy nečistot snižují jeho účinnost.
Pokud se chystáte dát vařit vodu na těstoviny, můžete to udělat jednoduše v rychlovarné konvici. Bude to trvat podstatně méně a ušetříte za energii.
Maso, zeleninu a další ingredience krájejte na menší kousky. Budou podstatně rychleji uvařené. Zamrazené potraviny nechte den předem rozmrazit tím, že je přendáte z mrazáku do lednice.
Zdroje: energysavingtrust.org.uk, efficiencyns.ca, kleenheat.com.au, smartenergygb.org
Od: Jitka Kučová, 25.10.2022