Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou zejména v období zimy. Podle postupně se objevujících pouličních stánků s na grilu praskajících kaštanů můžeme poznat, že se pomalu blíží svátky vánoční. Teplou zimní pochoutku si můžeme připravit i v pohodlí domova, například v mikrovlnné troubě.
Mikrovlnná trouba je rychlým pomocníkem pro přípravu mnoha pokrmů, a tak není divu, že v ní jednoduše upečete také jedlé kaštany. Je to snadné. Na pomoc vám postačí pouze ostrý nůž.
Vezměte si do ruky připravený nůž a nařízněte do hloubky asi 3 milimetrů tvar kříže. Kdybyste to neudělali hrozil by výbuch, kaštany by nešly oloupat a nepropekly by se.
Naříznuté kaštany vložte na talíř a přiklopte poklopem, aby v průběhu pečení neskákaly po celém prostoru mikrovlnné trouby.
Jedlé kaštany se v mikrovlnce připravují při jejím nastavení na 600 - 700 W. Při tomto nastavení budete mít zhruba za 5 - 7 minut hotovo. Záleží však na tipu vaší mikrovlnné trouby a jejím výkonu.
Kaštanová zvířátka nejsou k jídlu. Jedná se o plody stromu jírovce maďala, které by vám pro jejich velmi hořkou chuť vlastně ani nechutnaly. Jedlý kaštan je plod stromu s názvem kaštanovník setý. Jeho plody jsou podobné, ale chuť a využití se značně liší.
Konzumací jedlých kaštanů uděláte radost nejen svému žaludku a chuťovým pohárkům, ale také přispějete k dobrému zdraví. Kaštany totiž obsahují cenné vitamíny, minerály a další prospěšné látky, jakými jsou:
100 g | |
---|---|
Kyselina listová | 14.5% * |
Vitamín C | 44.67% * |
B6 (Pyridoxin) | 27.08% * |
B2 (Riboflavin) | 1.23% * |
B3 (Niacin) | 6.89% * |
B5 (Kyselina pantothenová) | 9.52% * |
B1 (Thiamin) | 12% * |
Draslík | 10.3% * |
Měď | 46.44% * |
Fosfor | 5.43% * |
Železo | 11.75% * |
Vápník | 1.9% * |
Zinek | 4.45% * |
Hořčík | 7.14% * |
* z doporučené denní dávky | zdroj dat: USDA |
Jedlé kaštany díky cenným zdraví prospěšným látkám výborně působí při revmatu, dně a také v případě průjmu. Doporučují se na podporu imunity, růst vlasů a nehtů a posílení paměti. Mimo jiné jedlé kaštany přispívají ke správnému růstu kostí.
Protože se v jedlých kaštanech nenachází lepek a mají nízký obsah sacharidů, mohou je konzumovat i lidé, kteří drží bezlepkovou dietu, nebo u nich byl prokázán diabetes. Zpříjemněte si období zimy touto zdravou pochoutkou.
Od: PelMel, 14.11.2022