TOP 15 potravin pro posílení imunity
Imunitní systém je důležitý obranný štít, který naše tělo chrání před škodlivými vlivy včetně virů, bakterií a dalších patogenů. Aby ale dobře fungoval a byl účinnou prevencí nemocí, je třeba o něj řádně pečovat. Posílit ho může i změna v jídelníčku. Které potraviny by v něm neměly chybět?
1. Česnek
Česnek je jedním z nejúžasnějších darů přírody k posílení přirozené obranyschopnosti. Představuje opravdu silného pomocníka v boji proti virům, bakteriím a plísním. Svým složením nejenže podporuje imunitu, ale může zkrátit dobu léčby u již probíhajícího onemocnění.
Proč jíst česnek?Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Celý článek
2. Zázvor
Oblíbený zázvor, pro který je charakteristická štiplavá chuť, vyniká obsahem antioxidantů. I on je proto vynikajícím prostředkem k posílení imunity. Lze ho přidávat do čaje, případně pokrájet na kousky, smíchat s medem a podávat na lžičku.
Zázvorový čajZázvorový čaj pomáhá na nachlazení i proti jiným neduhům. Když překonáte mírně štiplavou chuť, dostáváte téměř všelék plný blahodárných složek. Prospívá kostem, zubům i pokožce.
Celý recept
3. Borůvky
Borůvky jsou právem považovány za jeden z nejzdravějších druhů ovoce. Ukrývají v sobě pestrou paletu antioxidantů, ale i dalších významných mikroživin, které jsou klíčové pro udržení normální imunity. Také konzumace dalších druhů lesních plodů (ostružiny, maliny, brusinky), přispívá k posílení přirozené obranyschopnosti.
4. Med
Med je bohatý na antioxidanty, navíc má antibakteriální, antivirové a fungicidní vlastnosti. Je vynikající jako prevence před onemocněním, ale úlevu může přinést i během probíhajícího nachlazení či chřipky. Osvědčil se zejména při kašli a bolesti v krku.
5. Šípek
Odnepaměti se používání v lidovém léčitelství jako prevence proti respiračním i jiným chorobám plody šípků. A není divu, jsou totiž skvělým zdrojem provitamínu A, vitamínů C a E, navíc v nich najdeme rutin, hořčík, třísloviny, flavonoidy a další účinné látky. Šípky se hodí především pro přípravu čaje.
Šípkový čajNa přípravu lahodného domácího šípkového čaje postačí trocha sušeného šípku. Nasbírat jej můžete na spoustě míst v naší bohaté přírodě, třeba během podzimních procházek, a nasušit si jej do zásoby na celou zimu. Pokud máte k dispozici šípek ještě čerstvý, můžete připravit lahodný čaj i z něho. Bleskový nápoj od tohoto receptu ale nečekejte, připravit dobrý šípkový čaj chce čas.
### Aby lépe chutnal...
Takto připravený čaj je nejen lahodný, ale také plný vitaminu C a dalších prospěšných látek, …
Celý recept
6. Kurkuma
Kurkuma je tradiční součástí slavného kari koření, ale pozornost si zaslouží i samostatně pro lehce nahořklou chuť a nádhernou zlatavě žlutou barvu. Obsažené barvivo kurkumin je navíc vynikajícím přírodním prostředkem pro posílení imunity.
7. Hořká čokoláda
Příliš mnoho mlsání škodí, ale pokud si dopřejete hořkou čokoládu v rozumné míře, pozitivně tím ovlivníte svou imunitu. Obsahuje totiž zajímavou paletu minerálních látek, stejně jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidativním stresem.
8. Špenát
Špenát patří k nezdravějším druhům listové zeleniny. Je bohatý na řadu důležitých látek, které působí pozitivně na správné fungování imunitního systému. Mimo jiné v něm najdeme provitamín A, vitamín C a také mnoho antioxidantů.
9. Olivy a olivový olej
Olivy a olivový olej představují oblíbenou součást jídelníčku mnoha zemí po celém světě. Podle odborníků se mohou mít i protizánětlivé účinky a účinně podporují imunitní systém. Pozitivně ovlivňují také srdce a cévy, mohou být proto prevencí před některými civilizačními chorobami.
10. Tučné ryby
Ryby by v jídelníčku neměly chybět. Zejména tučné druhy ryb, mezi které patří například losos, tuňák, makrela či úhoř, představují významný zdroj omaga-3 mastných kyselin. Ty jsou velice důležité pro posílení imunity, navíc působí protizánětlivě.
11. Mandle
Mandle mají skvělou chuť, jsou výživné a zdravé. Jsou v nich zastoupeny nenasycené mastné kyseliny, vitamíny E, B, mají rovněž významný obsah vápníku. Jejich bohaté složení jim propůjčuje zajímavé antivirotické a antibakteriální vlastnosti.
12. Slunečnicová semínka
Také semínka by měly být nedílnou součástí jídelníčku. Konzumací slunečnicových semínek zajistíte tělu pořádnou dávku vitamínu E, ale také vitamín B, zinek a selen. Zejména oba zmíněné minerály jsou stěžejní pro udržení správné činnosti imunitního systému.
13. Brokolice
Brokolice se může pochlubit obsahem široké škály mikroživin, mezi kterými nechybí ani vitamín A a C. Za zmínku stojí rovněž antioxidant glutathion, který přispívá k odstranění toxinů z organismu a posiluje ochranu proti bakteriím, virům a dalším nežádoucím mikroorganismům.
14. Červená paprika
Zelenina je důležitým zdroje vlákniny a dalších cenných živin, které udržují dobré zdraví. Červená paprika navíc vyniká vysokým obsahem vitamínů C, a proto působí pozitivně na imunitu. Kromě toho obsahuje zajímavé množství provitamínu A, rutinu, luteinu a řady minerálních látek.
15. Citrusy
Citrony, limetky, pomeranče, grapefruity mají nejenže příjemnou osvěžující chuť, ale zároveň představují významný zdroj vitamínu C. Ten je jedním z nejdůležitějších vitamínů vůbec, mimo jiné působí proti virům a eliminuje zánětlivé procesy v těle.
Pouze jedna potravina neobsahuje všechny důležité látky pro posílení přirozené obranyschopnosti organismu. Jídelníček by měl být proto pestrý a zahrnovat různé druhy potravin. Kromě zdravé a vyvážené stravy ovlivňuje pozitivně imunitní systém také dostatek tekutin, vydatný spánek a eliminace stresu.
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, bhg.com, lifespan.org, webmd.com
Od: Jitka Kučová, 25.12.2022