Atraktivní reklama nebo recenze, která spotřebič vychválí tak, že si jej odpoledne objednáváte. Znáte to? Jaké jsou doopravdy moderní kuchyňské spotřebiče? Jsou skutečnými pomocníky nebo v nich uvaříte dvě jídla a schováte je do skříně?
Pomalý, parní, multifunkční. S elektrickými hrnci se v posledních letech doslova roztrhl pomyslný pytel. S čím vším si dokážou poradit a jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme, jak se v bohaté nabídce zorientovat.
Obrnit se trpělivostí se mnohdy vyplatí. Pomalý hrnec pracuje při teplotách těsně pod bodem varu (obvykle okolo 95 °C). Na výsledek je sice třeba si několik hodin počkat, ale zaslouženou odměnou jistě bude chuťově vyvážené, šťavnaté a nutričně bohaté jídlo. Je už jen na vás, jestli to bude guláš, polévka, poctivá svíčková nebo třeba žemlovka.
Zvláštní kategorii představuje takzvaný souse-vide hrnec, který ocení opravdoví labužníci. Pokrm se v něm připravuje vložený ve vakuovém sáčku, a to velmi pozvolna za přesně stanovené teploty.
Lahodná, nepřipálená, a navíc úplně bez práce. Rýžovar se jednoduše postará o dokonalou rýži. Nejprve ji uvaří šetrnou metodou v páře a poté ji bude pečlivě udržovat teplou tak akorát do té doby, než ji naservírujete na talíř.
Do rýžovaru nalijete vodu, přidáte rýži a ochutíte. Všechno ostatní už zvládne místo vás.
Zdá se vám samostatný přístroj na vaření polévek zbytečností? Mnozí lidé na tohoto pomocníka naopak nedají dopustit. Stačí vložit všechny potřebné suroviny a navolit, zda toužíte po polévce s většími kousky nebo naopak úplně jemné krémové. Polévkovar disponuje čepelí a vše si namixuje přesně podle vaší volby.
Tyto přístroje umí většinou rovněž omáčky, smoothie nápoje, ale třeba i domácí marmelády nebo rostlinná mléka.
Ruku na srdce, kdo z nás občas nezhřeší a nedopřeje si poctivá smažená jídla? Fritovací hrnec vykouzlí úžasně křupavé hranolky, krokety, langoše, řízek a další oblíbené dobroty v trojobalu. Příprava je jednoduchá a zabere méně času než smažení na pánvi.
Pokud vás děsí spousta oleje, který je k fritování potřeba, je zajímavým kompromisem rotační fritéza. Na rozdíl od klasického fritovacího hrnce používá zhruba poloviční množství oleje. Připravovaný pokrm není navíc v oleji stále ponořený, ale v nakloněném košíku rotuje, takže je méně mastný.
Ještě o mnohem zdravější výsledek se postará horkovzdušná fritéza. Fritování zajišťuje cirkulující horký vzduch takřka bez použití tuku.
Vařením v páře se zbytečně neochudíte o vitamíny, minerální látky a další cenné mikroživiny. Jídlo není mastné, naopak má příjemnou šťavnatou chuť a uchovává si původní barvu.
Parní hrnec má obvykle více nádob, které se skládají na sebe. Můžete tak klidně připravit oběd pro celou rodinu nebo několik různých chodů v jediném kroku. Tento šikovný pomocník se hodí hlavně pro zdravou úpravu zeleniny, ale připravíte v něm i drůbeží maso nebo třeba ovocné knedlíky.
Nejenom v kuchyních, kde se bojuje o každý centimetr volného místa, se uplatní multifunkční hrnec. Hravě a plnohodnotně zastane hned několik samostatných kuchyňských spotřebičů.
Multifunkční hrnec uvaří, podusí, zapeče, orestuje, ugriluje, ale nezřídka si poradí dokonce i s pomalým pečením, zdravou přípravou jídel v páře či výrobou domácích jogurtů.
Atraktivní reklama nebo recenze, která spotřebič vychválí tak, že si jej odpoledne objednáváte. Znáte to? Jaké jsou doopravdy moderní kuchyňské spotřebiče? Jsou skutečnými pomocníky nebo v nich uvaříte dvě jídla a schováte je do skříně?
Zdroj: Autorský text
Od: Jitka Kučová, 30.10.2023