Podlehnete čas od času chuti na sladké? Chodí vaše děti každou chvíli s prosíkem, že by chtěly něco dobrého? Vyrobte si vlastní zdravé mlsání a co víc, zapojte do procesu i děti a kromě sladké odměny získáte i cenné společné zážitky při vaření.
Bylinkové želé je v našich končinách prakticky neznámým pojmem. Pokud ho ale vyzkoušíte, snadno mu propadnete. Je zajímavým způsobem, jak zpracovat bylinky v kuchyni a proměnit je v netradiční delikatesu. Tu si poté vychutnáte třeba k masu nebo sýrovým mísám.
Příjemně voní a má sladkou, někdy až lehce pikantní chuť, kterou šikovně oživují použité bylinky. Nenechte se ale zmást, i přesto se hodí skvěle do slaných jídel, kterým propůjčí zcela nové vlastnosti.
Bylinkové želé můžete vyzkoušet například pod různé druhy pečených a dušených mas včetně zvěřiny. Vynikající je také pro dochucení sladkovodních a mořských ryb, stejně jako ingredience pro výrobu marinády na grilování. Želé z bylinek lze servírovat i v misce jako netradiční příloha k obloženým mísám. Jeho chuť se dobře kombinuje především se sýry a slanými krekry.
Připravte si 2 šálky čerstvých nebo poloviční množství sušených bylinek. Dále budete potřebovat 4 šálky cukru, 2 šálky vody, 2 šálky bílého vína, 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 50 gramů pektinu v prášku.
Nejprve si připravte bylinný nálev. Bylinky zalijte právě vroucí vodou a přikryté je nechte až 15 minut louhovat. Poté nálev sceďte, přidejte víno, pektin a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a zhruba 1 minut na mírné plamenu povařte, dokud se pektin nerozpustí. Přidejte cukr a znovu vařte do jeho rozpuštění.
Hotové želé přelijte do sklenic, aby byly zaplněné zhruba ze tří čtvrtin. Na závěr můžete želé ještě zavařit při teplotě 80 °C na 15 až 20 minut.
Želé lze vytvořit prakticky z jakékoliv bylinky, kterou máte rádi. Můžete také experimentovat a použít více druhů bylinek. Nejčastěji se dělá želé z rozmarýnu, bazalky, meduňky nebo máty. Ale sáhnout můžete třeba i po voňavé mateřídoušce, dobromyslu, levanduli či tymiánu.
Zajímavou alternativou je želé vyrobené z jedlých květů rostlin. Hodí se do něj kupříkladu květy fialek, pažitky, černého bezu, měsíčku lékařského a okvětní lístky růží. A přidat můžete rovněž špetku koření, zejména pokud toužíte po pikantnější chuti. Do zlatavě žlutého odstínu bylinkové želé krásně obarví kurkuma.
Podlehnete čas od času chuti na sladké? Chodí vaše děti každou chvíli s prosíkem, že by chtěly něco dobrého? Vyrobte si vlastní zdravé mlsání a co víc, zapojte do procesu i děti a kromě sladké odměny získáte i cenné společné zážitky při vaření.
Na bazalkové želé potřebujte 5 šálků cukru, 4 šálky vody, 2 šálky najemno nasekaných čerstvých listů bazalky, 20 až 28 gramů ovocného pektinu a volitelně zelené potravinářské barvivo.
Do hrnce nalijte vodu, vsypte bazalku a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a nechte zhruba 10 minut louhovat. Poté nálev sceďte a znovu dejte vařit. Cukr smíchejte s ovocným pektinem a přidejte do nálevu, případně můžete i obarvit malým množstvím potravinářského barviva. Za stálého míchání vařte zhruba 3 až 5 minut. Odstraňte případnou pěnu, a ještě horkou směs nalijte do čistých sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru, aby se víčko pěkně zatáhlo.
Bylinkové želé se skladuje v pevně zavíčkovaných sklenicích ideálně na suchém a temném místě. Nezavařené želé je třeba uložit do lednice, kde vydrží až několik týdnů. Pokud jste želé zavařili, můžete ho uložit do spíže. Jeho trvanlivost je minimálně 1 rok.
Již otevřenou sklenici uchovávejte vždy v lednici a zpracujte přibližně do týdne.
Zdroje: bhg.com/, reneesgarden.com, tasteofhome.com, creativecanning.com, creativecanning.com, mountainfeed.com
Od: Jitka Kučová, 1.3.2023