Chcete si v domácích podmínkách připravit chuťově nepřekonatelný pokrm? Pak se seznamte s metodou vaření sous-vide. Vaření ve vakuu za nízkých teplot přinese dokonalý požitek chutí a vůní. Jídlo navíc vaříte s minimem tuku a bez ztráty živin.
Nakoupíte na několik dní a pak máte problém potraviny spotřebovat? Mrzí vás, že ovoce, zelenina nebo uzeniny podléhají rychlé zkáze? Pak je nejvyšší čas začít uchovávat potraviny ve vakuu. Ušetříte čas při nákupu, pokrmy budou voňavé a dlouho čerstvé.
Možná s nostalgií vzpomenete na obrázky žen na tržištích nebo v různých krámcích, jak nakupují čerstvé potraviny. Nejlépe od lokálních pěstitelů. Mnozí se o podobný scénář snaží i dnes, ale vyčerpávající pracovní tempo a nedostatek času hraje proti tomuto záměru. Pohodlné je nakupování na několik dní, pak je ale nutné potraviny správně uchovat. Udržet je déle čerstvé pomáhají nejrůznější vakuovací systémy. Vakuovat můžete uvařená hotová jídla, ovoce, zeleninu, uzeniny, polévky, moučníky, sypké i sušené potraviny.
Skvělá je možnost mít vakuované již oškrábané brambory, v týdnu vám to ušetří spoustu času.
Vakuovací systémy mohou mít různé provedení. Hlavním úkolem je ale odsát přebytečný vzduch, uchovat chuť a aroma a prodloužit čerstvost potraviny. Vzduch podporuje vznik plísní a množení bakterií, ty dokonají rychlou zkázu potravin. Omezení plýtvání potravinami, úspora času při nakupování, déle trvající chuť, vůně a barva pokrmů, jsou hlavními motivy, proč se pustit do vakuování potravin. Vakuované potraviny šetří místo v lednici i mrazáku, jsou skladnější a pachy se mezi sebou nemísí.
Vakuované pečivo vydrží až 7 dní, čaj a káva budou vonět i po 12 měsících, ořechy a semínka vydrží až 2 roky. Vakuované potraviny jsou nezbytné i pro chutné vaření metodou sous-vide.
Chcete si v domácích podmínkách připravit chuťově nepřekonatelný pokrm? Pak se seznamte s metodou vaření sous-vide. Vaření ve vakuu za nízkých teplot přinese dokonalý požitek chutí a vůní. Jídlo navíc vaříte s minimem tuku a bez ztráty živin.
Jako první vás napadne vakuovat potraviny, které je nutné spotřebovat v řádu několika dní. Možná vás překvapí, že vakuování prospívá i potravinám v mrazáku. Běžným doporučením je, spotřebovat mražené maso do 6 měsíců (dle druhu to může být déle). Vakuované a zmrazené maso neztrácí na chuti ani kvalitě i když bude uchované po 3 roky.
Oblíbené letní grilování se neobejde bez předem naloženého masa v domácí marinádě osvědčeného receptu. S vakuováním urychlíte vstřebání marinády do masa. Maso bude křehké, jeho chuť bude intenzivnější. Vakuování se doporučuje i pro potraviny, které chcete později upravit uzením.
Vakuová svářečka fólií funguje se speciálními sáčky. Potravinu vložíte do balíčku a uzavřete do vakuovačky. Ta z balíčku odsaje vzduch, zmenší se celkový objem. Vložená potravina musí umožňovat těsné obepnutí obalem a nesmí mít ostré hrany. Vakuová svářečka potravin je výhodnější, pokud bojujete s místem v lednici, vakuovou fólii si různě upravíte zastřižením. Nevýhodou je nutnost neustálého dokupování vakuových fólií. Pro časté vakuování je tento systém nejpraktičtější a můžete jej zakoupit v nejrůznějším provedení.
Vakuovací dózy bývají nejčastěji ze skla nebo z odolného plastu. Těsné uzavření je zajištěno kvalitním víkem a vzduch se odsává přes speciální ventil. Příslušenstvím je odsávačka na vzduch, ta může být na baterie nebo mechanická v podobě pístu. Vakuovací dózy jsou vhodné na skladování například uzenin. Jejich výhodou je opakované používání.
Jedná se o speciální krabičky, které mají integrované odsávání vzduchu. Po naplnění se stiskne tlačítko a vzduch z nádoby se odsaje automaticky. Vakuovací boxy jsou oblíbené pro skladování ovoce a pečiva.
Na nejrůznější láhve můžete zakoupit vakuový uzávěr. Na originální láhev nasadíte uzávěr a odsajete vzduch. Systém je vhodný pro uchování vína, alkoholu nebo olejů.
Tipy pro vakuování:
Vakuujte jen suché potraviny.
Tekutiny se nejlépe vakuují po zmrazení.
Suché potraviny vakuujte přes ubrousek, aby se přístroj nezanesl.
Popisujte balíčky s vakuovanými potravinami.
Při použití dóz je pečlivě vymyjte, nepoužívejte myčku.
Které potraviny nelze vakuovat:
Různé druhy hub.
Česnek, brokolice, zelí.
Zrající sýry, nepasterizované sýry a měkké sýry.
Zdroje: VacmasterFresh.com, FoodVacBags.com, HonestFoodTalks.com, MagicVac.com, AENO.com
Od: Iva V, 31.7.2023