Práškové a gelové potravinářské barvy dokážou vykouzlit paletu intenzivních odstínů, jejich složení ale nezřídka vzbuzuje rozpaky. Dobroty na talíři však můžete obarvit i šetrně a přírodní cestou. Prozradíme, jak dosáhnout krásných barev bez umělých přísad.
K obarvení slaných jídel se hodí kurkuma, která je tradiční součástí slavného kari koření, ale pořídit se dá i samostatně. Polévkám, omáčkám, rýži, kuskusu či omeletám propůjčí intenzivní zlatavě žlutý odstín.
Piškotová těsta a jiná těsta na moučníky a další pečené dobroty obarví vaječné žloutky, která jsou často přímou součástí receptu.
Jemné žluté zbarvení dodá koktejlům a dalším nápojům, želé a domácí zmrzlině ananasová nebo citronová šťáva.
Rozmixovanou nebo nastrouhanou mrkví obarvíte na oranžovo polévky, omáčky, pomazánky, ale také smoothie nápoje a moučníky.
Přírodní oranžové barvivo ukrývá rovněž dýně. Hodí se zejména do krémových polévek a omáček, zapečených bramborových jídel, těstovin či přímo do těsta na buchty.
Vynikajícím přírodním barvivem je červená řepa, kterou můžete zkusit k obarvení dezertů a dalších sladkých jídel, stejně jako pomazánek, placek, rizota nebo rýže. Použít lze nastrouhanou řepu, případně její vylisovanou šťávu. Výsledný odstín bývá sytě růžový až červený, záleží na množství přidané řepy.
Růžovou až načervenalou barvu získají sladké krémy, sněhové pusinky, makronky, zmrzlina a puding po přidání malin. Doporučujeme je nejdříve rozmixovat nebo využít pouze jejich šťávu. Použít se dají také nasušené a následně na prášek pomleté maliny.
Z koření je oblíbeným zdrojem červeného barviva mletá paprika, která je běžnou součástí gulášů, polévek a rozličných omáček.
Krásný pastelový až intenzivní fialový odstín jídla získáte přidáním čerstvých či mletých sušených borůvek. Pudingy, domácí zmrzliny, krémy, sněhové pusinky, snídaňové kaše, mléčné koktejly a smoothie nápoje získají rázem luxusnější vzhled.
Alternativně je možné použít pro fialový odstín jídla také ostružiny, černý rybíz a červené zelí.
Dosáhnout modrého odstínu jídla přirozenou cestou bez použití umělých barviv není úplně jednoduché. Nejlepší výsledky umí modrá spirulina v práškové formě, která je k dostání i v našich obchodech. Jedná se o sladkovodní řasu, která je zdrojem mnoha cenný živin a zároveň obsahuje modré barvivo. Hodí se k obarvení různých druhů jídel i nápojů.
Tradičním přírodním barvivem je špenát, který se používá hlavně k barvení těstovin. Můžete ho vyzkoušet i jako ingredienci do domácího slaného pečiva, zeleninových smoothie nápojů, palačinek, polévek a zapečených jídel.
Dalším zdrojem zeleného barviva jsou kopřivové listy a v neposlední řadě i matcha čaj, který propůjčí sušenkám, cukroví, moučníkům a dortům kromě nazelenalé barvy také lehkou čajovou příchuť.
Krásný čokoládově hnědý odstín dodá sladkým pochoutkám kakao. Má široké možnosti uplatnění, a proto je velice oblíbené je k obarvení polev, krémů, náplní, fondánu i samotného těsta. Ještě tmavší až černý odstín získáte použitím takzvaného černého kakaa.
Jemnou cihlově hnědou barvu dokáže vykouzlit také mletá skořice.
Zdroje: health.clevelandclinic.org, nourishingjoy.com, leitesculinaria.com, food52.com
Od: Jitka Kučová, 2.5.2023