Všestranná cizrna: Doplní bílkoviny, podpoří trávení a zažene hlad

V našich končinách patří mezi luštěninami spíše k těm méně známým a používaným. Přesto má strávníkům rozhodně co nabídnout! Podobně jako čočka či fazole je plná vlákniny a kvalitních rostlinných bílkovin. Navíc příjemně překvapí oříškovo-máslovou chutí a v kuchyni ji využijete na stovky různých způsobů.

Základní postup vaření cizrny

Konzervovaná cizrna v plechovce je sice k dispozici ihned, ale ani příprava sušené cizrny není žádná věda.

  1. Cizrnu propláchněte pod proudem studené vody.

  2. Vytřiďte případné nečistoty (např. drobné kamínky), které může obsahovat.

  3. Poté přesypte cizrnu do nádoby a zalijte dostatkem vody. Pamatujte, že během máčení luštěnina zvětší svůj objem.

  4. Nádobu zakryjte a na chladném místě nechte přibližně 8 hodin máčet. Cizrnu můžete nechat máčet i déle, v takovém případně ji ale dejte raději do lednice.

  5. Po uplynutí doby cizrnu slijte a znovu propláchněte. Poté ji nasypte do hrnce a přilijte čistou vodu.

  6. Cizrnu vařte zhruba 1 hodinu, dokud nezměkne. Během vaření bude možná třeba doplnit další vodu. Sůl přidejte až ke konci vaření.

Alternativní způsob přípravy (pro zapomětlivé)

Zapomněli jste den předem namočit cizrnu? Můžete zkusit rychlou metodu máčení, která zabere pouze 1 hodinu.

  1. Cizrnu propláchněte a vytřiďte z ní nečistoty.

  2. Vložte luštěninu do hrnce a zalijte vodou.

  3. Přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, poté sundejte z ohně a zakryjte poklicí.

  4. Nechte 1 hodinu máčet.

  5. Cizrnu slijte a propláchněte. Poté již vařte obvyklým způsobem.

Tipy pro ještě chutnější výsledek

Další rady pro přípravu cizrny

Jak pracovat s konzervovanou cizrnu

Cizrnu v plechovce nikdy nevařte! Je totiž již hotová. Stačí ji proto pouze jednoduše ohřát a dochutit dle libosti, případně ji rovnou použít ve vybraném receptu. Cizrna se chuťově dobře snoubí s kari kořením, rozmarýnem, česnekem, cibulí, uzenou paprikou, pepřem, chilli či uzenou paprikou.

Co udělat z cizrny

Recept na pikantní pečenou cizrnu

Budete potřebovat 400 g uvařené nebo konzervované cizrny, 1 lžičku řepkového oleje, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky mletého koriandru a ½ lžičky chilli koření.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím v míse smíchejte cizrnu s olejem a kořením tak, aby se každý kousek dobře obalil. Poté cizrnu přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35 minut dokřupava. Alespoň jednou v průběhu pečení plechem zatřeste, aby se cizrna ze všech strach propekla.

zdroj: Depositphotos

Jak skladovat cizrnu

Zdravotní benefity cizrny

Tato chutná luštěnina je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Navíc obsahuje významné množství železa, fosforu, vápníku, folátu a dalších cenných mikroživin. Svým složením přispívá k normálnímu trávení, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Její konzumace prospívá i nervovému systému a kostem.

Cizrna se vyznačuje nízkým glykemickým indexem. To znamená, že se tráví pomaleji, dobře zasytí a nezpůsobuje velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Zdroje: veggiesdontbite.com, bbcgoodfood.com, bbcgoodfood.com, thepioneerwoman.com, kitchenstories.com, webmd.com

Od: Jitka Kučová, 15.6.2023