Všestranná cizrna: Doplní bílkoviny, podpoří trávení a zažene hlad
V našich končinách patří mezi luštěninami spíše k těm méně známým a používaným. Přesto má strávníkům rozhodně co nabídnout! Podobně jako čočka či fazole je plná vlákniny a kvalitních rostlinných bílkovin. Navíc příjemně překvapí oříškovo-máslovou chutí a v kuchyni ji využijete na stovky různých způsobů.
Základní postup vaření cizrny
Konzervovaná cizrna v plechovce je sice k dispozici ihned, ale ani příprava sušené cizrny není žádná věda.
Cizrnu propláchněte pod proudem studené vody.
Vytřiďte případné nečistoty (např. drobné kamínky), které může obsahovat.
Poté přesypte cizrnu do nádoby a zalijte dostatkem vody. Pamatujte, že během máčení luštěnina zvětší svůj objem.
Nádobu zakryjte a na chladném místě nechte přibližně 8 hodin máčet. Cizrnu můžete nechat máčet i déle, v takovém případně ji ale dejte raději do lednice.
Po uplynutí doby cizrnu slijte a znovu propláchněte. Poté ji nasypte do hrnce a přilijte čistou vodu.
Cizrnu vařte zhruba 1 hodinu, dokud nezměkne. Během vaření bude možná třeba doplnit další vodu. Sůl přidejte až ke konci vaření.
Alternativní způsob přípravy (pro zapomětlivé)
Zapomněli jste den předem namočit cizrnu? Můžete zkusit rychlou metodu máčení, která zabere pouze 1 hodinu.
Cizrnu propláchněte a vytřiďte z ní nečistoty.
Vložte luštěninu do hrnce a zalijte vodou.
Přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, poté sundejte z ohně a zakryjte poklicí.
Nechte 1 hodinu máčet.
Cizrnu slijte a propláchněte. Poté již vařte obvyklým způsobem.
Tipy pro ještě chutnější výsledek
Při vaření cizrny můžete do hrnce přihodit také bobkový list, kousek cibule nebo česnek, výsledek bude lahodnější.
Místo vody zkuste uvařit cizrnu ve vývaru.
Cizrna získá rychleji měkčí strukturu v měkké vodě. Pokud tedy máte příliš tvrdou vodu, použijte k její přípravě kupovanou balenou vodu.
Další rady pro přípravu cizrny
Během máčení a vaření cizrna zhruba ztrojnásobí svůj objem. To znamená, že 1 šálek sušené cizrny odpovídá asi 3 šálkům uvařené cizrny.
Cizrnu lze vařit i v tlakovém hrnci, což zabere podstatně kratší čas, a to zhruba 20 až 40 minut.
A sáhnout můžete i po pomalém hrnci. Tentokrát se ale obrňte trpělivostí, vaření zabere přibližně 3 hodiny.
Přidáním tymiánu nebo saturejky zmírníte schopnost cizrny nadýmat.
Jak pracovat s konzervovanou cizrnu
Cizrnu v plechovce nikdy nevařte! Je totiž již hotová. Stačí ji proto pouze jednoduše ohřát a dochutit dle libosti, případně ji rovnou použít ve vybraném receptu. Cizrna se chuťově dobře snoubí s kari kořením, rozmarýnem, česnekem, cibulí, uzenou paprikou, pepřem, chilli či uzenou paprikou.
Falafel jsou smažené kuličky z cizrny spolu s výrazným kořením. Pokrm je oblíbený v muslimských zemích a jeho prapůvod je zřejmě v Egyptě. U nás si na něm pochutnáte zejména v libanonských restauracích a bistrech zaměřených na veganskou a vegetariánskou kuchyni. Podávat ho můžete s dipem, v bagetě nebo třeba v tortile. Může být alternativou k masovým pokrmům, protože cizrna obsahuje vysoké množství bílkoviny.
Tento pokrm je jedním z nejběžnějších indických jídel, najdete ho na každém menu v indických restauracích a bistrech. Je dobrou volbou pokud máte rádi veganské stravování nebo pokud nemáte rádi příliš ostrá jídla, kterými se indická kuchyně jen hemží. Pálivost jídla se dá korigovat podle pálivosti použité chilli papričky. Pokud nepožijete žádnou, chuť jídla tím neovlivníte a pikantnost dodá použité koření. Pokrm je bezlepkový a nepoužívá se v něm ani mléko. Pokud se chystáte pohostit náročného s…
Hummus je lahodný a zdravý pomazánkový dip, který pochází z Blízkého východu. V tomto receptu se dozvíte, jak snadno a rychle připravit skvělý domácí hummus, který můžete podávat k zelenině, chlebu nebo jako součást hlavního jídla.
Budete potřebovat 400 g uvařené nebo konzervované cizrny, 1 lžičku řepkového oleje, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky mletého koriandru a ½ lžičky chilli koření.
Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím v míse smíchejte cizrnu s olejem a kořením tak, aby se každý kousek dobře obalil. Poté cizrnu přesypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35 minut dokřupava. Alespoň jednou v průběhu pečení plechem zatřeste, aby se cizrna ze všech strach propekla.
Jak skladovat cizrnu
Sušená cizrna se skladuje ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží až 1 rok.
U konzervované cizrny se řiďte informací na obalu.
Uvařenou luštěninu lze skladovat v lednici až 3 dny.
V mrazáku můžete uchovávat slitou a vychladlou uvařenou cizrnu ve vzduchotěsné nádobě zhruba 6 měsíců.
Zdravotní benefity cizrny
Tato chutná luštěnina je plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Navíc obsahuje významné množství železa, fosforu, vápníku, folátu a dalších cenných mikroživin. Svým složením přispívá k normálnímu trávení, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Její konzumace prospívá i nervovému systému a kostem.
Cizrna se vyznačuje nízkým glykemickým indexem. To znamená, že se tráví pomaleji, dobře zasytí a nezpůsobuje velké výkyvy hladiny cukru v krvi.