Máta bohatá na mentol ulevuje při potížích s trávením, znecitlivuje bolestivá místa, pomůže při zánětech dutiny ústní. Chladivá mátová voda zklidní popálená místa od sluníčka. Máta má ale i široké využití v kuchyni, představíme vám hned několik receptů s mátou.
Na našich zahradách i v květináčích se rychle usídlila máta. Obvykle se jedná o mátu peprnou nebo mátu klasnatou. Existuje však několik druhů máty, a dokonce můžete zakoupit kultivary, které mají jahodovou, banánovou, citronovou nebo čokoládovou příchuť.
Má pronikavou a nezaměnitelnou vůni, nápoje z ní působí jak hřejivým, tak osvěžujícím dojmem. Původní domov má ve Středomoří, ale rozšířila se do celého světa. Pro kuchyňské využití a léčebné účely se používá čerstvá máta i máta sušená.
Při komerčním zpracování ji najdete například v zubní pastě, krémech proti vyrážkám nebo v masážních krémech. Obsah mentolu ji předurčuje k přidávání do cukrářských výrobků, bonbonů, žvýkaček, čokolád, sirupů ale najdete ji i v kosmetice.
Jestliže se rozhodnete pro domácí pěstování máty, sázejte ji vždy samostatně do nádoby. Má bohatý kořenový systém a ostatní bylinky v její blízkosti špatně prospívají.
O mátě je známé, že prospívá trávení a zmírňuje nadýmání. Doporučuje se pro žlučníkové a žaludeční potíže. Horký mátový čaj s citronem ulevuje při rýmě a nachlazení. Uklidňuje nervy a působí částečně jako afrodiziakum. Kloktání odvarem z máty má antiseptické a osvěžující účinky, doporučuje se při bolestech v dutině ústní. Chladnou vodu s mátou pijte třikrát týdně, působí detoxikačně.
Listy a jemné stonky máty se sklízí ještě před rozkvětem. Sklizená čerstvá máta se musí rychle zpracovat nebo připravit na sušení. Mátu je možné skladovat i v mrazáku. Nejlépe už nasekanou, dobře se skladuje v tvořítkách na led.
Máta osvěží marinády, omáčky, saláty i pesto. Je vhodné ji smíchat s bazalkou, dobromyslem, tymiánem, zázvorem, majoránkou, hřebíčkem či koprem. Při použití v kuchyni ji můžete vyzkoušet v kombinaci s melounem, k osvěžení dezertů nebo přidat do mletého masa.
Výborné mojito si připravíte snadno doma. Na jednu skleničku potřebujete panák bílého rumu, 3 lžičky třtinového cukru, limetovou šťávu a sodu. Do sklenice dáte několik lístků omyté máty, přidáte rum, cukr a vše zalijete sodovkou. Promícháte s limetovou šťávou a nesmí chybět kostky ledu nebo ledová tříšť.
Mátový sirup si můžete připravit za tepla i za studena. Výraznější je mátový sirup za studena. V hrnci převaříte 2 litry vody a necháte ji vychladnout. Do ní vložíte omyté a nasekané listy máty. Přidáte 3 nakrájené citrony na plátky. Směs je nutné nechat v chladném a temném místě po 2 dny, hrnec přikryjte poklicí. Poté přeceďte směs do čisté nádoby, promíchejte s 500 g cukru a jako konzervant použijte 1 lžičku kyseliny citronové.
Nasekejte omyté a osušené 2 hrsti mátových listů na drobné kousky a zalijte 1 litrem vodky. Nechejte na slunci po dobu 3 dnů. Sceďte, promíchejte s 1 litrem vody ve které jste svařili 200 gramů cukru. Při žaludečních potížích se užívají 3 lžičky denně.
Hrst čerstvých mátových listů omyjte a dejte do džbánku. Přidejte 6 lžic třtinového cukru a jemně rozdrťte. Zakapejte šťávou ze dvou citronů. Vše zalijte 2 litry sodové vody a nechejte vychladnout. Namísto třtinového cukru můžete k oslazení použít med.
Jeden hrnek mléka oslaďte 80 g cukru a vmíchejte nasekané lístky máty. Přiveďte k varu a ihned vypněte. Nechejte vychladnout, sceďte a promíchejte s kelímkem smetany ke šlehání. Promixujte a našlehanou směs dejte do nanukových formiček.
Výborná je nasekaná máta v kombinaci s pečeným lososem nebo jinými plody moře. Stačí pokapat citronem, přidat nasekanou mátu a pokračovat v přípravě obvyklým způsobem.
Máta se hodí i do receptů středomořské kuchyně.
Zdroje: fnp.com, aCoupleCooks.com, MasterClass.com, TastingTable.com
Od: Iva V, 12.7.2023