Sklenka vychlazené limonády zvláště během horkých letních dnů příjemně potěší. Lahodný nápoj si můžete hravě vykouzlit i sami doma. Výsledek bude přesně podle vašich chuťových preferencí, a navíc klidně bez přehršle cukru a umělých přísad.
Nejoblíbenější a tradiční ingredienci představují čerstvé citrony. Jejich vymačkaná šťáva slouží jako základ pro výrobu domácích limonád. O charakteristickou sladkost se postará cukr, případně alternativní sladidlo. Ale sáhnout můžete i po celé paletě dalších surovin, s jejichž pomocí vznikne lahodný a osvěžující nápoj.
Jemnější tóny vdechnou limonádě limetky, děti si pak jistě zamilují limonádu ze sladkých pomerančů. Zajímavé příchutě získáte použitím grepu, mandarinky nebo pomela.
Pro svěžest zvolte mátu, o zvláštní decentní sladkost a exotický nádech se postará bazalka, s rozmarýnem bude nápoj příjemně pikantní. Vyzkoušet můžete i ostatní bylinky, zejména levanduli, meduňku nebo třeba citronovou trávu.
Většina druhů koření má velmi výraznou chuť, a proto ho dávkujte opatrně. Domácí limonádu dochutí skořice, zázvor, hřebíček, stejně jako vanilka. Z méně tradičních druhů koření vyzkoušejte fenykl, jalovec, anýz, muškátový oříšek či kardamom.
Pokud si nedokážete představit limonády bez bublinek, nahraďte obyčejnou vodu její perlivou alternativou. Jestliže vlastníte přístroj na přípravu sody, máte v tomto směru vyhráno.
Netradičních výsledků dosáhnete rovněž použitím kokosové, okurkové nebo jiné ochucené vody.
Budete potřebovat 6 šálků vody, 1 šálek krupicového cukru a 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy.
Do rendlíku nalijte 1 šálek vody a přidejte všechen cukr. Při nižší teplotě zahřívejte a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do skleněného džbánu vlijte citronovou šťávu a již vychladlou cukrovou vodu. Nakonec přilijte i zbývajících 5 šálků vody a dejte na několik hodin do lednice.
Limonádu můžete oživit přidáním snítky čerstvé máty, levandule či rozmarýnu. Před servírováním lze nápoj doplnit ledovými kostkami a ozdobit kolečkem citronu.
Připravte si 4 šálky vody, 2 šálky čerstvých borůvek, ¾ šálku krystalového cukru a ⅔ šálku čerstvé citronové šťávy.
Borůvky, cukr a 1 šálek vody vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Vzniklé borůvkové pyré můžete propasírovat přes jemné síto. Jestliže vám ale drobné kousky ovoce nevadí, pak tento krok vynechejte. Ve džbánku smíchejte borůvkové pyré s citronovou šťávou a zbývajícími 3 hrnky vody. Dejte vychladit do lednice.
Borůvkovou limonádu podávejte s ledem. Můžete ji dozdobit celými čerstvými borůvkami a kolečky limetky či citronu.
Limonády mají skvělou chuť, ale pokud jich během léta vypijete opravdu velké množství, zkuste při přípravě vyzdvihnout spíše jejich benefity. Je pouze na vás, do jaké míry bude nápoj zdravý.
Zkuste ubrat předepsané množství cukru. I přesto zůstane limonáda pravděpodobně stále lahodná. Cukr můžete také nahradit medem, javorovým sirupem nebo třeba stévií. A sladkost nápoji propůjčí i sladké druhy ovoce.
Přidejte do limonády čerstvé bylinky nebo koření. Nápoj získá výraznější chuť, a proto si vystačíte s menším množstvím cukru. Chuťové vlastnosti limonády zintenzivní také špetka soli.
Do domácích limonád se často přidává kupovaný sirup, džus nebo příchuť. Pokud se ale podíváte na složení, zjistíte, že jsou obvykle plné chemie. Použijte proto raději čerstvé ovoce, která nápoj nejenom ochutí, ale zároveň ho obohatí o cenné vitamíny a další mikroživiny.
Přestože mají domácí limonády skvělou chuť, příjemně osvěží a jsou zdrojem hydratace, s jejich pitím to nepřehánějte. Základem pitného režimu by měla být i během léta především čistá pitná voda.
Vyzkoušejte také další recepty na osvěžující limonády.
Zdroje: sugarspunrun.com, tofubud.com, julieseatsandtreats.com, thekitchn.com
Od: Jitka Kučová, 2.8.2023