Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.
Budete potřebovat 1 šálek mandlí, 2 šálky vody + další vodu na namočení mandlí a volitelně sladidlo (např. med nebo javorový sirup).
Mandle vložte do misky, zalijte vodou a nádobu překryjte čistou utěrkou. Nechte stát 1 noc při pokojové teplotě nebo 2 dny na chladném místě. Poté je sceďte a propláchněte. Mandle vsypte do mixéru, přilijte 2 šálky čerstvé vody a při vysokých otáčkách důkladně rozmixujte. Přes jemné sítko nebo plátýnko následně sceďte. Získáte přibližně 2 šálky mandlového mléka. Podle chuti ho můžete dosladit.
I drobné kousky mandlí, které vám zůstanou po scezení mléka, můžete zpracovat. Rozložte je na plech, nechte oschnout a následně je použijte třeba do ovesných sušenek, muffinů nebo moučníků. Usušená mandlová drť se dá po důkladném vysušení i zamrazit a poté použít kdykoliv dle potřeby.
Pokud nasušenou mandlovou drť rozmixujete, vznikne jemná mandlová moučka s příjemnou oříškovou chutí a univerzálním využitím při pečení.
Doma vyrobené mandlové mléko neobsahuje konzervační látky. Skladujte ho proto v uzavřené lahvi v lednici a spotřebujte zhruba do 2 až 3 dní.
Mandlové mléko má neprůhlednou bělavou barvu a lahodnou lehce oříškovou chuť. Jeho vlastnosti mu propůjčují pestré možnosti využití:
smoothies a nealkoholické koktejly
latté a jiné kávové či čokoládové nápoje (náhrada běžného mléka a smetany)
ranní ovesné kaše, snídaňové cereálie
domácí zmrzlina
při pečení dezertů a výrobě krémů
Mandlové mléko je vynikající i jednoduše rozmixované s čerstvým či mraženým ovocem. Sáhnout můžete zejména po borůvkách a jahodách. Je také vynikající po doplnění o vanilkový extrakt.
Rostlinné mléko z mandlí obsahuje mnoho cenných mikroživin. Je zajímavým zdrojem hořčíku a vitamínu E. Kromě nich v něm najdeme například antioxidanty, vitamín B12, draslík, fosfor, měď a železo. Některá kupovaná mandlová mléka bývají navíc obohacená o vitamín D a vápník.
Mandlové mléko má nízký obsah bílkovin, vůbec v něm není zastoupena laktóza. Neslazená verze má rovněž málo sacharidů.
Mandlové mléko působí jako antioxidant, to znamená, že přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Pozitivně působí na zdraví očí a pokožky. Může podpořit správné fungování přirozené obranyschopnosti organismu. V mandlích obsažený vitamín E má navíc schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nedoslazované mandlové mléko je nízkokalorické a nezpůsobuje výkyvy hladiny krevního cukru.
Zdroje: thekitchn.com, minimalistbaker.com, minimalistbaker.com, webmd.com, realsimple.com
Od: Jitka Kučová, 7.11.2023