Má atraktivní exotický vzhled, příjemnou oříškovou chuť, a navíc je velice zdravé. Pokud jste avokádo ještě nezkusili, rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Inspirujte se jednoduchými recepty, jak toto zelené ovoce v kuchyni zpracovat.
Připravte si 2 velké salátové okurky, 1 zralé avokádo, ¼ šálku nasekané zelené petrželky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžičku čerstvé citronové kůry (chemicky neošetřené), ½ lžičky celerového semínka (volitelně), ½ lžičky soli a černý pepř dle chuti.
Ve velké skleněné míse si připravte dresink smícháním oleje, citronové šťávy, citronové kůry, petrželky, celerového semínka, soli a pepře. Přidejte okurky nakrájené na půlměsíčky a avokádo rozkrájené na kostičky. Promíchejte a můžete servírovat.
Potřebujete 4 rozpůlená rajčata, 4 plátky celozrnného chleba, 1 menší avokádo, 1 lžíci citronové šťávy, hrst čerstvé rukoly nebo řeřichy a chilli dle chuti.
Rajčata dejte na zhruba 20 minut grilovat, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout (pokud nemáte gril, můžete je upéct na pečicím papíru v troubě). V misce rozmačkejte vypeckované avokádo s citronovou šťávou a chilli kořením. Směs naneste na plátky chleba, dozdobte rajčaty a rukolou nebo řeřichou.
Budete potřebovat 3 avokáda rozkrájená na větší kusy, 2 malá rajčata na kostičky, ½ šálku nasekané červené cibule, ⅓ šálku čerstvých posekaných listů koriandru, 1 až 2 nakrájených chilli papriček jalapeňo (dle chuti), 1,5 lžíce limetkové šťávy, 1 lžičku mořské soli a tortillové chipy.
Do velké mísy dejte cibuli, chilli papričky, limetkovou šťávu a sůl. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. Poté přidejte ostatní ingredience a vidličkou zčásti rozmačkejte, výsledná konzistence by ale neměla být zcela hladká. Podávejte s tortillovými chipsy, které do dipu namáčejte.
Nachystejte si 1 vypeckované a na kousky rozkrájené avokádo, 2 oloupaná dobře zralá kiwi, 400 ml kokosové vody a 1,5 lžíce čerstvé limetkové šťávy.
Všechny ingredience rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Nalijte ji do tvořítek na nanuky a vložte do mrazáku na několik hodin, dokud nanuky zcela neutuhnou.
Na přípravu budete potřebovat 1 zralé oloupané avokádo bez pecky, 1 jablko zbavené slupky a jádřince, 1 šálek čerstvých špenátových listů, ½ šálku salátové okurky nakrájené na kostičky, 2 šálky kokosové vody, 1 šálek ledu, 1 lžíci čerstvé limetkové šťávy a 2 lžíce medu.
Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a důkladně rozmixujte. Smoothie rozlijte do sklenic a ihned podávejte.
Připravte si 3 celozrnné toasty, 9 koleček rajčat, 1 avokádo nakrájené na plátky, 1 uvařené vejce na kolečka, 3 lžičky sýru feta, 9 čerstvých listů rukoly, 3 lžičky olivového oleje, sůl a pepř dle chuti.
Toastový chleba opečte. Klaďte na něj kolečka rajčat, plátky avokáda a vejce. Poté naneste rozdrobený sýr feta, rukolu a vše zakapejte olivovým olejem. Na závěr osolte a opepřete dle chuti.
Zdroje: olivemagazine.com, loveonetoday.com, loveonetoday.com, olivemagazine.com, loveonetoday.com, olivemagazine.com
Od: Jitka Kučová, 30.1.2024