Spojením vajec a rostlinného oleje vznikne jedinečná a lahodná omáčka s všestranným využitím. Ale také vysoce kalorická, tučná a zejména v letních dnech dokonce riziková potravina. Pokud toužíte po změně, existuje řada zajímavých způsobů, jak majonézu v receptu nahradit.
Klasický bílý jogurt
Řecký jogurt (pro více hustý výsledek)
Zakysaná smetana
Smetanový sýr (může být lehce naředěný mlékem)
Hummus
Rozmačkané avokádo
Jiná omáčka nebo dip
Budete potřebovat 200 g nízkotučné zakysané smetany, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku hořčice, ¼ lžičky soli a mletý pepř.
V misce rozmíchejte hořčici se solí a citronovou šťávou. Poté přidejte zakysanou smetanu a metličkou směs ručně vyšlehejte. Na závěr ochuťte pepřem, v případně potřeby dosolte.
Tato omáčka se majonéze chuťově asi nejvíce přibližuje.
Připravte si ½ velké okurky, 1,5 šálku řeckého jogurtu, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, ¼ šálku nasekaného kopru a sůl dle chuti.
Okurku nahrubo nastrouhejte, zabalte do čisté tenké utěrky a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Vymačkanou strouhanou okurku a všechny ostatní ingredience vložte do mixéru a krátce rozmixujte, aby se spojily. Pokud nevyžadujete hladkou texturu, můžete vše promíchat i ručně.
Nachystejte si 2 zralá oloupaná avokáda bez pecky, ½ šálku řeckého jogurtu, ¼ šálku nasekaného koriandru, ¼ šálku nakrájené červené cibule, 2 lžíce limetkové šťávy a ½ lžičky soli.
Avokádo důkladně rozmačkejte. Přidejte k němu řecký jogurt, koriandr, cibuli, limetkovou šťávu a sůl. Vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Na závěr dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.
Budete potřebovat 250 g konzervované nebo vařené cizrny, 60 ml citronové šťávy, 60 ml tahini, 1 nasekaný stroužek česneku, 30 až 45 ml vody, 30 ml extra panenského olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, sůl dle chuti.
V mixéru rozmixujte tahini s citronovou šťávou. Přidejte olivový olej, česnek, kmín a sůl. Znovu krátce zpracujte. Cizrnu sceďte a propláchněte. Polovinu množství přidejte to mixéru a rozmixujte. Poté přidejte druhou polovinu a mixujte, dokud nebude směs krásně hladká. Pokud je výsledkem příliš hustý, po lžičkách přidávejte vodu, než získáte optimální konzistenci.
Připravte si 2 lžíce lněných semínek, 2 lžíce vinného octa a sůl dle chuti.
Lněná semínka namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Poté je slijte, vložte do mixéru společně s vinným octem a se solí. Mixujte, dokud nevznikne pyré.
Tato netradiční omáčka se hodí místo majonézy především do zeleninových salátu, ale uplatní se i servírovaná k masu a rybám.
Potřebujete 40 ml sójové omáčky, kelímek zakysané smetany, utřený stroužek česneku, 2 kapky balzamikového octa, 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek (např. kopr, koriandr) a 1 lžičku cukru.
Všechny ingredience ve vhodné nádobě důkladně promíchejte. Před podáváním dejte alespoň na 30 odpočinout do lednice.
Zdroje: insanelygoodrecipes.com, tastingtable.com, tastingtable.com, meraadi.com, food.htgetrid.com, inspiredtaste.net
Od: Jitka Kučová, 29.11.2023