Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.
Ovesné, rýžové, kokosové, mandlové, sójové, kešu aj. mléka jsou na pultech obchodů běžné k sehnání. Jak mezi nimi vybírat, které mléko je vhodné na jakou úpravu a na co se při výběru rostlinného mléka zaměřit? Odpovíme vám.
Pro rostlinné alternativy mléka by se mělo používat spíše označení nápoj. Vznikají rozmixováním suroviny s vodou. Jsou vhodné pro vegetariány i vegany, hodí se ale i do jídelníčku redukčních diet a mají místo ve zdravém stravování. Označení mléko je u produktů natolik vžité, že jej nebudeme měnit.
Mléka je třeba vybírat podle chuti, ale i podle toho, jak potřebujete mléko využít. Některá jsou vhodná pro vaření nebo pro výrobu jogurtů, jiná se hodí do pokrmů a mléka s neutrální chutí si nalijete do šálku kávy. Objevíte mléka s nízkým množstvím kalorií, vysokým obsahem vápníku nebo velkým obsahem minerálů.
Někdo po rostlinném mléce sáhne z důvodu intolerance na laktózu, jiný má alergii, vyznává veganský způsob života nebo jen touží vyzkoušet něco nového a obohatit jídelníček. Ukážeme vám, jak vybírat rostlinná mléka.
Mandlové mléko má příjemnou oříškovou chuť, je sladké a má nízký obsah kalorií i tuku. V mléce je obsah mandlí asi okolo 2 %, má nízký obsah bílkovin. V mandlovém mléce je vápník, hořčík, draslík, fosfor. Uplatnění nachází v kaších, dezertech nebo se přidává do kávových nápojů. Mandlové mléko se dá sehnat slazené nebo slazené datlemi.
Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.
Je krémové, voňavé a příjemně nasládlé. Ze všech rostlinných mlék má kokosové mléko nejnižší obsah sacharidů a bílkovin. Může se pyšnit obsahem tuku. Tuk z kokosového mléka se rychle vstřebává a tělo jej snadno využije na energii. Perfektně se doplňuje s pokrmy asijské kuchyně. Je výborné i ve sladkých a pečených pokrmech. Chutná v polévkách, omáčkách, ale i v kávě. Kokosové mléko podporuje imunitní systém i nervovou soustavu.
Mléko je chuťově výborné, je bohatým zdrojem energie (vysoce kalorické). Obsahuje velké množství tuků a sacharidů, má minimum bílkovin. Obsahuje vitamín E, vápník, hořčík a zinek. Hodí se do dezertů, kaší i do teplé kuchyně.
Poměrně nákladné na pořízení, je příjemně krémové a není tolik sladké, jako například mandlové mléko. Dobře dochutí dezerty, kaše nebo nápoje. Skvěle chutná v domácích zmrzlinách. Je hodně tučné, ale obsahuje zdravé tuky. Také tělu dodá mangan, měď, hořčík, fosfor a zinek.
Kravské mléko není kvůli obsahu laktózy vhodné zdaleka pro každého. Mnozí z nás bohužel ani nevědí, že mají s jeho trávením problémy, symptomy totiž nemusí být natolik nepříjemné, abyste problém řešili. Zkuste ale alternativní mléko z kešu a uvidíte, zda se nebudete cítit mnohem lépe.
Strukturou je velmi řídké, je sladké a s ořechovou příchutí. Má podobné množství tuku jako kravské mléko, ale s polovinou kalorií. Oproti běžnému mléku obsahuje mnohem nižší podíl bílkovin.
Podobně jako mandlové mléko, obsahuje makadamové mléko hlavně vodu. Podíl makadamových ořechů je okolo 3 %. Má jemnou chuť a příjemnou krémovou strukturu. Sice obsahuje málo sacharidů a bílkovin, je však vhodným zdrojem zdravých tuků.
Příjemné sladké mléko s jemnou chutí. Dobře se doplňuje se snídaněmi v podobě müsli a ovesných vloček. Oproti kravskému mléku má dvakrát tolik sacharidů, ale jen polovinu bílkovin. Zato má mnohem více vápníku. Je bohaté na vitamin B a zinek. Z rostlinných alternativ má ovesné mléko nejvyšší obsah vlákniny. Nejedná se o bezlepkové mléko, hodí se do slaných i sladkých jídel.
Náročněji se shání, ale je výživné. Má mnohem více vápníku než mléko kravské, obsahuje vitamíny řady B, fosfor, sodík, draslík a hořčík. Specifická chuť makového mléka si žádá kombinaci se skořicí a vanilkou, pak se dobře hodí do kaší nebo dezertů.
Rýžové mléko se doporučuje alergikům. Má vysoký obsah sacharidů a je kalorické. Má minimum bílkovin a není tučné. Rýžové mléko je dobře dostupné, můžete jej používat do kaší nebo při pečení do různých dezertů. Je řídké, pozor na výrobu pudinku, nezhoustne. Má jemně sladkou chuť. V rýžových mlécích najdete hodně aditiv, pečlivě vybírejte.
Nejčastější alternativa kravského mléka s vysokým obsahem bílkovin. Ze sójového mléka se dobře připravují jogurty. Sójové mléko nejlépe v receptech nahradí kravské mléko a používá se ve stejném poměru. Mléko je nízkotučné, chuť je mírně nasládlá.
Vyberte produkt, který neobsahuje aditiva, není zahušťovaný a nepřidávají se do něj stabilizátory. Rostlinný nápoj by měl obsahovat pouze vodu, surovinu, ze které se vyrábí a může mít malé množství oleje. Do řady rostlinných mlék je přidáván cukr, kontrolujte množství. Sledujte také obsah bílkovin a tuků.
Rostlinná mléka si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí voda, ořechy nebo semínka, výkonný mixér a scezení.
Zdroje: AlyssaFontaine.com, ForksOverKnives.com, Peta.org.uk, Independent.co.uk
Od: Iva V, 7.4.2025