Mléko zahleňuje, odstředěné se ředí vodou, v UHT nejsou vitamíny. Odhalujeme pravdu o mléce

Mléko je zdrojem bílkovin, velkého množství vitamínů, jódu i vápníku. Na policích v obchodech najdeme různé druhy mléka, liší se procenta tuku i označení. Jak správně mléko v obchodě vybrat a jakou úpravou mléka prošla? A jaké nejčastější mýty o mléce kolují?

Mléko konzumujeme od nepaměti

Mléko a nejrůznější mléčné výrobky jsou v našem jídelníčku po tisíce let. Jsou pro nás přirozenou potravinou a je třeba je konzumovat v každé fázi života. Mléko a mléčné výrobky jsou důležité pro děti, dospívající, pro lidi v produktivním věku a velmi důležitá je konzumace mléka pro seniory.

Mléčné bílkoviny jsou plnohodnotné a obsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Jsou dobře stravitelné. Pro organizmus jsou nenahraditelné. Potřebuje je hormonální soustava, imunitní systém a s jejich pomocí regenerujeme buňky. Důležitý je i mléčný tuk, je dobře stravitelný a díky němu tělo lépe rozpouští vitamíny. Mléčná laktóza je prebiotikum, díky ní dobře funguje trávící a imunitní systém. Mléko je významným zdrojem vápníku, protože tělo neumí vápník samo syntetizovat, a i když jej přijímáme z jiných potravin, tělo jej dokáže využít jen malou část.

Nevěřte mýtům a konzumujte mléko

Tvrzení, že mléko zahleňuje a že bychom jej neměli konzumovat v dospělém věku už bylo několikrát vyvráceno. Mléko krátkodobě vytvoří v trávícím traktu ochranný film, ten se po chvíli rozkládá na další živiny. V žádném případě se mléko neusazuje v dýchacích cestách ani nevede k produkci vyššího hlenu. Mýtus pochází už z 12. století a jedinou pravdou je, že s mlékem mají potíže v asijských zemích, protože tamní obyvatelé nemají tolik funkční enzym laktázy a mléko hůře snáší.

Obavy, že jsou do mléka přidávány hormony a antibiotika jsou naprosto liché. Kvalita mléka je přísně kontrolována a směrnice EU zakazují přidávat do mléka látky prodlužující trvanlivost. Sice platí, že různými úpravami se z mléka ztrácí cenné výživné látky, ale v mléku z mléčného automatu a v mléku v obchodě je rozdíl ve výživných látkách maximálně 10 %. Mléka se vodou neředí, při různých úpravách se odstraňuje tuk, který je následně navrácen zpět v deklarované výši. V žádném případě se ale nepřidává voda.

Nebojte se tuku

Jistě víte, že nízkotučné mléko má 0,5 % tuku, polotučné mléko má 1,5 % tuku a plnotučné mléko 3,5 % tuku. Nízkotučné mléko se někdy nazývá mléko odstředěné. Co se tuku týká jedná se o minimální rozdíly, které vám rozhodně nijak nenabourají zdravé stravování ani dietní režim. Proto bez obav zakupte mléko polotučné nebo plnotučné, má mnohem lepší chuť. Na druhou stranu, z nízkotučného mléka přijmete více vápníku s menším množství tuku, avšak nejvíce vitamínu A a D tělo vstřebá z tučnějšího mléka.

Co je homogenizované mléko

Homogenizované mléko prošlo mlékárenskou úpravou, v tekutině se tukové částice rozptýlí rovnoměrně a tuk není vysrážený na povrchu mléka. Tukové částečky se tlakem rozdělují na kuličky minimálního rozměru, ty jsou rovnoměrně rozptýleny po celém objemu mléka. Nutriční hodnoty mléka nejsou homogenizací ovlivněny.

Co je to selské mléko

Selské mléko musí mít obsah tuku nad 3,5 %, jedná se o plnotučné mléko bez standardizace. Mléko po nadojení není upraveno a neodebírá se z něj žádný tuk. (Mléko se standardizací znamená, že se z mléka odebírá určité množství tuku, aby bylo dosaženo hodnoty na obale. Obsah tuku musí být minimálně 3,5 %.)

Rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem

Čerstvé mléko je upraveno pasterizací, což je krátké zahřátí do 100 °C. Zpravidla se mléko zahřívá na teplotu okolo 70 °C po dobu 15 sekund. Ztrácí malé množství vitamínů, obsah vápníku zůstává zachován. Čerstvé mléko má bohatší a krémovější chuť než mléko trvanlivé.

Co je to UHT mléko

Mléko trvanlivé se zkratkou UHT (Ultra Hight Temperature) má stejný obsah vápníku a nutriční hodnoty zůstávají zachovány. Úpravou prodlužující trvanlivost se mění chuť mléka. UHT zkratka označuje mléko vysoce tepelně ošetřené. Zahřívá se na jednu až osm sekund na teplotu 135 °C (nebo více, po kratší dobu). Tím jsou zničeny mikroorganizmy a mléko vydrží po deklarovanou trvanlivost v pokojové teplotě. Trvanlivé mléko neztrácí výživovou hodnotu, pouze u vitaminů C a B1 je po ohřevu ztraceno přibližně 30 %. Ostatní hodnoty včetně obsahu vápníků zůstávají zachovány. Po otevření se mléko musí skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Mléko z mléčného automatu

Kupujete mléko bez jakékoliv úpravy a je důležité jej doma převařit. Obsahuje vyšší množství vitamínů a živin, ale zároveň v něm mohou zůstat mikroorganismy, které působí zažívací potíže.

Fortifikované mléko

Jako fortifikované mléko se označuje výrobek, do kterého jsou přidány mléčné bílkoviny, minerální soli nebo vitamíny. Při přidání bílkovin musí být jejich obsah v obohaceném mléku nad 3,8 %.

K dostání jsou také mléka se sníženým obsahem laktózy nebo bezlaktózové mléko, které je vhodné pro osoby s laktózovou intolerancí.

Zdroje: KabilaiFarm.com, UnlockFood.ca, Epicurious.com, Choice.com.au, churchfarmdairy.com

Od: Iva V, 23.10.2024