Je známo, že pravidelná konzumace semínek (v přiměřeném množství) přináší celou řadu zdravotních benefitů. Přispívá ke klidu a pohodě, a dokonce budete krásnější. V semínkách jsou ve vysoké koncentraci vitamíny, minerály, zdravé tuky a antioxidanty. Pravidelná konzumace semínek je jednoduchým a účinným způsobem, jak udržet tělesné i duševní zdraví.
Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu škodlivého cholesterolu a zvyšují hladinu zdravého cholesterolu. Regulují krevní tlak, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a starají se o zdravé srdce. Dále podporují kognitivní funkce, zlepšují paměť, snižují riziko neurodegenerativních onemocnění.
Vápník, hořčík, fosfor a další minerály jsou nezbytné pro zdravý chrup a zdravé kosti. Jsou prevencí osteoporózy. Antioxidanty chrání buňky před poškozením, dokonce se jim připisuje výrazné snížení rizika propuknutí některých typů rakoviny.
Semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny, udržují střevní mikroflóru v rovnováze, čímž podporují imunitní systém. Vláknina vyvolává pocit sytosti, proto semínka patří do jídelníčku i v případě režimu redukční diety. Pomohou snížit celkový kalorický příjem. Mají nízký glykemický index, stabilizují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii postupně.
Konzumace semínek má detoxikační účinky, to přispívá k zářivé pleti. Zdravé tuky zlepšují hydrataci pokožky a podporují růst vlasů. Pravidelně zařaďte semínka do jídelníčku a budete mít krásné nehty. Ženy uvítají, že semínka uklidňují hormonální výkyvy, pomáhají regulovat hladinu estrogenů a umí zmírnit symptomy menopauzy.
Ořechy a semínka jsou kalorickou bombou, proto se nevyplatí konzumovat je ve zvýšené míře. Na jeden den si dopřejte semínek jen tolik, kolik se vám vejde do zavřené hrsti. Semínka můžete různě kombinovat, mixovat do salátů, snídaňových kaší, pomazánek, polévek nebo jogurtů. Každé ze semínek prospívá jinak, proto je vhodné semínka střídat
Chia semínka se mohou pochlubit příznivým spektrem esenciálních aminokyselin a obsahem zdravých tuků. S nimi dopřejete tělu vápník, draslík, hořčík, kyselinu listovou, kyselinu chlorogenovou nebo vitamín E. Semínka konzumujte pro zdravé srdce, podporu trávení a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Jsou chuťově neutrální a můžou se přidávat prakticky do každého jídla.
Lněná semínka ochrání kardiovaskulární systém, protože umí snížit hladinu špatného cholesterolu. Zmírňují riziko některých nádorových onemocnění a podporují mozkové funkce. Lněných semínek stačí jen čajová lžička denně, ale namísto nich můžete do studené kuchyně používat lněný olej. Do stravy je vhodné přidávat spíše mletá lněná semínka. Lněná semínka vždy skladujte v lednici.
Dýňová semínka i dýňový olej pomáhají udržovat zdravé cévy a podporují imunitní systém. Snižují hladinu cukru v krvi a působí proti depresím. Jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin, mají vysoký obsah železa, vitamínu E, hořčíku, draslíku, fosforu a zinku. Dodají energii a podpoří bystrou mysl. Výborně chutnají pražená dýňová semena.
Sezamová semínka si můžete do jídelníčku zařadit samostatně, jako sezamový olej nebo v podobě tahini pasty. Lepší chuť mají sezamová semínka pražená. Jsou antioxidantem a pravidelná konzumace napomáhá snižovat hladinu cholesterolu i hladinu krevního tlaku. Sezamová semínka jsou zdrojem vápníku, hořčíku, mědi a zinku. Podporují správné fungování metabolismu.
Ve slunečnicových semínkách je vysoký obsah zinku, draslíku, manganu či železa. Obsahují kyselinu listovou, vitamíny skupiny B a samozřejmě nenasycené tuky. Do teplé kuchyně je vhodné používat slunečnicový olej, ve studené kuchyni vyzkoušejte slunečnicový olej za studena lisovaný. Slunečnicová semínka bojují proti onemocnění kardiovaskulárního systému, revmatoidní artritidě, zánětlivých onemocněních a podporují imunitní systém. Vitamin E se stará o krásnou pokožku, hořčík uklidňuje nervovou soustavu.
Velmi chutná jsou pražená slunečnicová semínka.
Semínka mají dlouhou trvanlivost, můžete je skladovat i několik let. Důležité je, mít je uchované ve vzduchotěsném obalu a v temné místnosti.
Před konzumací je semínko vhodné namočit na několik hodin. Po namočení je tělo schopné ze semínka vstřebat více prospěšných látek. Semínka neloupejte, jen je večer zalijte vodou. Ráno důkladně propláchněte a můžete konzumovat.
Zdroje: HealthLine.com, ClevelandClinic.org, WebMD.com, BBC.co.uk, HarvardHealthPublishing.edu
Od: Iva V, 7.11.2024