Červené zelí se škubánkovými šiškami a pečeným tofu

Pamatuji si doby z dětství, kdy jsme nebyli extra bohatí, takže čas od času k obědu byly škubánky. Vůbec mi to nevadilo, ráda si je dám i dnes 🙂

Když se mě ale máme vždy zeptala, co chci jako přílohu, nedala jsem ji prostor na odpověď a hned jsem ze sebe chrlila kysané zelí, nebo špenát. A přitom červené zelí také nemá chybu.

Co máte nejradši vy?

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky. Omyjeme je, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, dokud nezměknou, cca 20 minut.
2.
Poté oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky, dáme do většího hrnce, zalijeme trochou oleje a necháme cibulku zesklovatět.
3.
Než je cibulka připravena, nakrájíme na nudličky zelí (pokud používáme čerstvé) a přidáme k cibulce. Chvilku restujeme, poté podlijeme vodou a necháme cca 45 minut dusit pod pokličkou.
4.
Pokud budeme používat již naložené, tak stačí dát vařit zelí až v době, kdy budeme opékat škubánky.
5.
Rozbalíme a opláchneme tofu, rozmačkáme na malé kousky, zamícháme tamari a tekutý kouř, opepříme. Můžeme přidat i oblíbené koření. Rozprostřeme pečící papír na plech a připravené tofu rozdělíme po celé ploše. Předehřejeme si troubu na 180°C a necháme tofu péct asi 10 minut, poté troubu ztlumíme, tofu promícháme a necháme asi dalších 10 minut. Tofu by mělo být místy měkké a místy křupavé.
6.
Když dáváme tofu do trouby, tak už by brambory měly být měkké. Slijeme vodu, zasypeme moukou a necháme chvilku stát. Cca po 5 minutách brambory rozmačkáme a postupně přidáváme mouku, aby nám z brambor vznikla soudržná směs, která se hezky odlepuje od okrajů. Osolíme dle potřeby.
7.
Můžeme škubánky podávat i takto, nebo si z nich vytvořit šišky a ty opečeme na oleji ze všech stran.
8.
Pak už je dochutit zelí. Já osobně ho jen lehce osolím a opepřím, mám ráda tu přirozenou chuť, ale někdo jej má rád sladší, takže nakonec zamíchejte cukr dle potřeby. Voda ze zelí by se měla úplně vyvařit, pokud ne a nechcete již čekat, vodu slijte.
9.
Poté už jen servírujte a můžete nakonec posypat i opečenou cibulkou 😉

Od: Liška, 26.8.2019

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
45 min vaření
1 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Liška
Cena ingrediencí: 1 × porce = 38 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
611.03 kcal
Protein
27.11 g
Sacharidy
z toho cukr
98.71 g
19.69 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
8.06 g
1.21 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama