Červené zelí se škubánkovými šiškami a pečeným tofu
- Přidat foto
-
Reklama
Pamatuji si doby z dětství, kdy jsme nebyli extra bohatí, takže čas od času k obědu byly škubánky. Vůbec mi to nevadilo, ráda si je dám i dnes 🙂
Když se mě ale máme vždy zeptala, co chci jako přílohu, nedala jsem ji prostor na odpověď a hned jsem ze sebe chrlila kysané zelí, nebo špenát. A přitom červené zelí také nemá chybu.
Co máte nejradši vy?
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky. Omyjeme je, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, dokud nezměknou, cca 20 minut.
2.
Poté oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky, dáme do většího hrnce, zalijeme trochou oleje a necháme cibulku zesklovatět.
3.
Než je cibulka připravena, nakrájíme na nudličky zelí (pokud používáme čerstvé) a přidáme k cibulce. Chvilku restujeme, poté podlijeme vodou a necháme cca 45 minut dusit pod pokličkou.
4.
Pokud budeme používat již naložené, tak stačí dát vařit zelí až v době, kdy budeme opékat škubánky.
5.
Rozbalíme a opláchneme tofu, rozmačkáme na malé kousky, zamícháme tamari a tekutý kouř, opepříme. Můžeme přidat i oblíbené koření. Rozprostřeme pečící papír na plech a připravené tofu rozdělíme po celé ploše. Předehřejeme si troubu na 180°C a necháme tofu péct asi 10 minut, poté troubu ztlumíme, tofu promícháme a necháme asi dalších 10 minut. Tofu by mělo být místy měkké a místy křupavé.
6.
Když dáváme tofu do trouby, tak už by brambory měly být měkké. Slijeme vodu, zasypeme moukou a necháme chvilku stát. Cca po 5 minutách brambory rozmačkáme a postupně přidáváme mouku, aby nám z brambor vznikla soudržná směs, která se hezky odlepuje od okrajů. Osolíme dle potřeby.
7.
Můžeme škubánky podávat i takto, nebo si z nich vytvořit šišky a ty opečeme na oleji ze všech stran.
8.
Pak už je dochutit zelí. Já osobně ho jen lehce osolím a opepřím, mám ráda tu přirozenou chuť, ale někdo jej má rád sladší, takže nakonec zamíchejte cukr dle potřeby. Voda ze zelí by se měla úplně vyvařit, pokud ne a nechcete již čekat, vodu slijte.
9.
Poté už jen servírujte a můžete nakonec posypat i opečenou cibulkou 😉
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
15 min příprava 45 min vaření 1 hod celkem |
Množství: | 4 × porce |
Autor: | Liška |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 38 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
611.03 kcal |
Protein |
27.11 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
98.71 g
19.69 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
8.06 g
1.21 g
|
Reklama
Reklama