Zdravé čokoládové lanýže pro mlsání bez výčitek
- Přidat foto
-
Reklama
Máte mlsný jazýček, ale také sklony k přejídání a následnému tloustnutí, náběh na cukrovku nebo jinou civilizační nemoc spojenou s nezdravým životním stylem? Sladké si nemusíte odpírat, stačí k němu přistupovat chytře a používat zdraví prospěšné přírodní suroviny.
Pochutnat si můžete i na cukroví z přírodních ingrediencí, které nejenže vaše tělo nezatíží, ale naopak mu dodají řadu vitamínů a minerálních látek. Vyzkoušejte ultra zdravé čokoládové lanýže.
Následující recept na čokoládové lanýže rovněž obsahují velké množství vlákniny, naopak v nich nenajdete ani gram rafinovaného cukru. Vhodné jsou i pro celialiky – tedy osoby s nesnášenlivostí na lepek, pro vegany, nebo pro osoby, které nemohou laktózu.
Kromě toho, že je následující recept na čokoládové lanýže zdravý, je rovněž snadný – a obejde se bez vážení, pečení nebo vaření. Také jej můžete podle svého obměňovat a vykouzlit tak vždy trochu jiný chuťový zážitek.
Zdravé přísady, lahodná chuť
Hlavní ingrediencí v tomto receptu jsou čerstvé datle. Ty jsou v současné době k dostání i v běžných supermarketech. Rovněž je naleznete v prodejnách zdravé výživy nebo v obchodech s orientálními potravinami. Čerstvé datle jsou krásně měkké, šťavnaté a mají výraznou sladkou chuť, která připomíná karamel. Podaří-li se vám koupit datle typu Medjool, což je královna mezi datlemi, získáte lahodnou medovou chuť připomínající karamelky.
Datle obsahují velké množství vlákniny, minerální látky, jako je železo, měď nebo draslík, a vitamíny – zejména vitamín A a B. Nepražené a nesolené ořechy jsou naopak skvělým zdrojem zdravých tuků, rovněž obsahují vlákninu a skvěle zasytí. Kvalitní vysokoprocentní čokoláda je bohatá na hořčík, železo a opět vlákninu.
Na rozdíl od tradičních cukrovinek jsou tyto zdravé čokoládové lanýže z datlí velmi sytivé, jejich chuť je plná a uspokojující.
Alternativně
Alternativně můžete místo ořechu do datle dát půl lžičky ořechového másla, nebo kombinaci ořechu i ořechového másla. Obalovat datle můžete i v drcených oříšcích nebo pouze polít čokoládou a již neobalovat. Další možností je zcela „nahá“ přírodní varianta datlí plněných oříškem bez polití čokoládou.
Místo celých datlí můžete použít datlovou pastu, která je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Datlovou pastu si rovněž lze vyrobit doma – stačí rozmixovat čerstvé či sušené datle po podoby hladké pasty. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trošku vody.
Místo celých datlí můžete použít datlovou pastu, která je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Datlovou pastu si rovněž lze vyrobit doma – stačí rozmixovat čerstvé či sušené datle po podoby hladké pasty. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trošku vody.
Do takto vzniklé datlové pasty můžete opět zabalit ořech – vhodný je kulatý tvar (například lískový či makadamový ořech), a obalit ve skořici, kakau, strouhaném kokosu. Nebo opět ještě před obalením zalít čokoládou a poté obalit do posypky podle vlastních chuťových preferencí.
Dobrou chuť!
Ingredience
Na obalení
Postup přípravy
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
15 min příprava 5 min vaření 20 min celkem |
Množství: | 30 × čokoládový lanýž |
Autor: | PelMel |
Cena ingrediencí: | 1 × čokoládový lanýž = 2 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × čokoládový lanýž |
Energetická hodnota |
33.54 kcal |
Protein |
0.47 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
3.57 g
3.05 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
1.77 g
0.84 g
|