Churros s karamelovou a čokoládovou omáčkou
- Přidat foto
-
Reklama
Churros je španělská a mexická sladká pochoutka. V Mexiku nebo ve Španělsku na ně narazíte také pod názvem tejeringos, porras nebo calientes a můžou vám chutí připomínat naše koblihy nebo donuty. Surovin není potřeba mnoho a většinou je najdete běžně doma. Podávat je můžete se sladkou omáčkou a nebo jen pocukrované. Potřebovat budete zdobící pytlík s řeznou špičkou, hlubokou pánev a hodně oleje. Smažit můžete i ve fritovacím hrnci. Dbejte ale na čistý olej.
Reklama
Ingredience
Churros
Na čokoládovou omáčku
Na karamelovou omáčku
Postup přípravy
1.
Do hrnce nalijte mléko, máslo, cukr a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte směs k varu. Pak stáhněte plamen a přisypte postupně mouku, za pár minut těsto zhoustne a stane se z něj kompaktní tuhá hmota, která ale bude mít hladkou konzistenci. Těsto odložte do mísy a nechte ho zchladnout. Stačí 10 minut. Pak do těsta přidejte žloutky a nechce nejlépe v robotu hnětat dokud se vše nespojí.
2.
Těsto nandejte do zdobícího pytlíku. Nedávejte všechno, ať pytlík nepraskne. Rozehřejte si olej v pánvi a do rozpáleného oleje vytlačujte těsto v zhruba 10 centimetrových kouscích. Konec těsta ustřihněte u špičky pytlíku nůžkami. Nechce smažit dozlatova a po upečení odkládejte na papírovou utěrky, pro odsátí přebytečného tuku.
3.
Na čokoládovou omáčku si ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní kvalitní čokoládu a postupně do ní nalijte šlehačku. Metlou vymíchejte hladkou omáčku a nalijte ji do misky, udržujte ji v teple. Pokud budete chtít čokoládové omáčce dodat pikantní chuť, přidejte špetku nebo i více namletého sušeného chilli, posunete se tak chutí blíže k Mexiku.
4.
Na karamelovou omáčku budete potřebovat více času. Do pánve nasypte cukr (použijte klasický bílý, nikoliv třtinový) a na středním plameni ho rozpusťte do průhledné husté tekutiny. Jakmile bude chytat zlatavý nádech, nalijte do pánve šlehačku. Vlivem prudkého ochlazení cukr začne tuhnout, ale míchejte dál a za chvilku se rozpustí. Na mírném plameni směs míchejte do hladka. Pak omáčku opatrně přelijte do misky.
5.
Churros můžete obalit v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, ale není to nutné, obě omáčky jsou sladké dost. Omáčky udržujte v teple, aby příliš nezhoustly. Pokud je nespotřebujete, karamelová vám vydrží v lednici neomezeně dlouho, čokoládovou raději spotřebujte do tří dnů. Obě určitě upotřebíte při přípravě palačinek nebo vaflí.
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 30 min vaření 1 hod celkem |
Množství: | 40 × ks |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × ks = 4 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × ks |
Energetická hodnota |
109.46 kcal |
Protein |
1.37 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
8.79 g
6.13 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
7.67 g
4.29 g
|
Reklama
Reklama