Tuhle bábovku peču moc ráda. Je jednoduchá na přípravu a plná zdravých surovin. Mrkev podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitu, zlepšuje trávení a detoxikuje tělo. Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem omega mastných kyselin, vitamínů E a B, zinku, mědi a manganu. A mé nejoblíbenější koření skořice, vám kromě krásné vůně zlepší trávení, zredukuje cukr v krvi a působí také jako antioxidant. Uvařte si čaj nebo kávu a s klidným svědomím, že si sice dopřáváte něco sladkého, ale zároveň zdravého, si ukrojte kus této mrkvové dobroty.
Ingredience (12 x porce)
Postup přípravy
Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si tukem vymazanou a moukou vysypanou formu na bábovku. Dobře se peče i ve formě silikonové, která se vymazávat nemusí.
Celá vejce vyšlehejte se třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přilijte mléko a olej a znovu vše asi 10 sekund šlehejte.
Na nejnižší rychlostní stupeň mixéru do směsi pomalu zašlehejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, hrubě mleté nebo nasekané vlašské ořechy, citrónovou kůru a skořici. Vše vařečkou opatrně promíchejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
Nalijte do bábovkové formy a pečte při 180 °C asi 3/4 hodiny. Zda je bábovka dostatečně upečená, vyzkoušejte pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit.
Bábovka je díky mrkvi dostatečně sladká, ale po vychladnutí ji můžete lehce pocukrovat, bude vypadat slavnostněji.
Recept můžete upravit i pro bezlaktózovou variantu. Stačí, když živočišné mléko nahradíte stejným množstvím mléka rostlinného, výborné je mandlové.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 395.35 kcal |
Protein: 6.80 g |
Sacharidy: 41.62 g |
z toho cukr: 22.52 g |
Tuk: 22.81 g |
z toho nas. MK: 3.25 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3469-mrkvova-babovka