Obláčkově nadýchané makovky
- Přidat foto
-
Reklama
Makovky nebo loupáky jsou pečivo, kterým potěšíte celou rodinu. Můžete si těsto zadělat den předem, nechat ho vykynout přes noc v lednici a ráno upéci čerstvé makovky k snídani. Podle níže uvedeného receptu upečete obláčkově nadýchané měkoučké pečivo, po kterém se jen zapráší.
Reklama
Ingredience
Postup přípravy
1.
Do mísy nasypte mouku cukr a sůl. Mléko ohřejte minimálně na pokojovou teplotu a jeho část přidejte do mísy. Nadrobte všechno droždí a vše rozmíchejte na kašičku. Nemusíte dohladka, jen dbejte, aby byly všechny suroviny promíchané.
2.
Přikryjte mísu potravinářskou folií a nechte v teple vzejít kvásek. Bude to trvat něco okolo půl hodiny. Až vám vzejde kvásek, přidejte zbytek teplého mléka a vejce, které y mělo mít také pokojovou teplotu.
3.
Nyní začněte zpracovávat těsto. Pokud máte robot, neváhejte ho využít a hněťte těsto za pomoci hnětacího háku. Po cca deseti minutách přidejte změklé máslo a zpracovávejte těsto dalších 10 minut.
4.
Až bude těsto sametově hladké a bez jakýchkoliv hrudek, zakryjte mísu opět potravinářskou folií a nechte těsto kynout 90 minut. Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pokud chcete péci až další den, dejte zadělané těsto do lednice a nechte kynout přes noc.
5.
Z hotového těsta udělejte bochánky o váze 100 g. Z každého bochánku vyválejte tři delší válečky a upleťte z nich housku, jako když se plete cop.
6.
Pokud jste šikovní, můžete plést housky ze čtyř pramenů nebo můžete zaplést do tvaru rohlíků/ loupáků. Upletené makovky vyrovnejte na plech. Plechy použijte raději dva, aby byl mezi jednotlivými kusy dostatečný rozestup a při pečení se neslily v jednu hmotu.
7.
Připravené makovky pokropte vlažnou vodo u z rozstřikovače a nechte ještě půl hodiny v teple kynout. Vykynuté makovky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečte, dokud nebudou krásně hnědé a lesklé.
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 10 min vaření 3 hod celkem |
Množství: | 16 × porce |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 3 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
191.78 kcal |
Protein |
4.33 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
29.06 g
6.12 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
5.98 g
3.48 g
|
Reklama
Reklama