Brambory v popelu
- Přidat foto
-
Reklama
Brambory v popelu jsou neobyčejný pokrm z obyčejných surovin. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak mohou být obyčejné brambory skvělé. Jídlo není nijak složité, spíše se příprava skládá z více drobných kroků, nicméně času vám nezabere více, než uvaření brambor ve slupce a jejich upečení v troubě. Báječnou surovinou v receptu je marinovaný sušený žloutek, lze jej kromě níže uvedeného receptu použít i k dochucení polévek. V lednici vám vydrží několik dní, sušený pak i několik týdnů.
Reklama
Ingredience
Marinovaný žloutek
Bramborová pěna
Na ozdobu
Postup přípravy
1.
Minimálně 24 hodit před vařením připravte marinované žloutky. Do plastové uzavíratelné nádobky nasypte 1/2 směsi soli a cukru. Oddělte bílky od žloutků a žloutky opatrně vložte do soli s cukrem. Na žloutky opatrně nasypte zbytek směsi soli a cukru a uzavřete. Uložte do lednice, nebo nechte při pokojové teplotě, nemusíte se bát, sůl a cukr nedovolí choroboplodným zárodkům množit se.
2.
Po 24 hodinách žloutky ze směsi vyjměte a opláchněte pod tekoucí vodou, pak je vložte do trouby a na nízkou teplotu sušte horkým vzduchem na cca 100°C, tak aby byly stále žluté, ale neměli již lepkavý povrch.
3.
9 malých brambor, dejte ve slupce vařit cca na 20 minut. Po té je vyjměte z vody a dejte je do trouby dopéci asi na 200 °C na cca 25 minut. Nakonec na upečené brambory nasypte 2 hrsti sena, zapalte ho a brambory obalte ve vzniklém popelu. Prozatím je uložte do tepla.
4.
Strouhanku z loupáku nebo makovky opražte na lžíci másla a také ji odložte zatím stranou.
5.
Nyní si připravte bramborovou pěnu. 200 g brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky, ty pak orestujte dozlatova na másle. Pak přidejte smetanu a na mírném plamenu uvařte do měkka. Směs rozmixujte a vyšlehejte do pěny a dochuťte solí.
6.
Do hlubokého talíře nalijte bramborovou pěnu, do pěny položte 3 brambory v popelu, posypte je opečenou strouhankou, nastrouhaným marinovaným a sušeným žloutkem, pokapejte 2 lžícemi kefíru a posypte bylinkami.
7.
Tip: pokud patříte mezi milovníky masa a bezmasé jídlo by vás dostatečně nenasytilo, přidejte do talíře kus uzené ryby. Skvěle posouží pstruh nebo i makrela, báječně budou ladit s bramborovou pěnou.
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
30 min příprava 1 hod vaření 24 hod celkem |
Množství: | 4 × porce |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 17 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
639.85 kcal |
Protein |
10.08 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
65.07 g
17.39 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
36.28 g
22.46 g
|
Reklama
Reklama