Citrónová babeta s celým mákem a kandovaným citrónem
- Přidat foto
-
Reklama
Citrónová babeta je vláčná buchta, kterou řada z nás pamatuje z pekáren a potravin. Babeta se již nevyrábí, ale pokud to bylo vaše oblíbené sladké pečivo, lze si ho snadno upéct. Výhodou navíc bude, že víte z čeho, jste moučník dělali a můžete si ho i vylepšit. V receptu níže, je vylepšení celým mákem a kandovaným citrónem. Proces kandování je časově trochu náročnější, proto můžete ovoce kandovat ve větším množství, nebo kombinovat citrón s pomeranči. Kandované ovoce lze uschovat, nebo zkonzumovat. Skvělé jsou pomeranče zpola máčené v čokoládě.
Reklama
Ingredience
Na kandovaný citron
Postup přípravy
1.
Nejprve si připravte kandovaný citrón. Pokud nepoužijete bio ovoce, spařte ho nejdříve horkou vodou a důkladně omyjte třeba hrubou stranou nové houbičky na nádobí, abyste odstranili pesticidy a vosky.
2.
Citrón nakrájejte na půl centimetru silné plátky a v hrnci ohřejte cca 150 ml vody, citrón do ní naskládejte a vařte asi 10 minut. Pak plátky citrónu vyndejte, vyměňte vodu a proces podruhé zopakujte, pak v čisté vodě ještě potřetí. Tento proces odstraní hořkost z kůry.
3.
S plátky manipulujte opatrně, ať plátky zůstanou hezké a neporušené. Dále si v malém hrnci rozpusťte cukr ve 100 ml vody, přidejte kyselinu citrónovou a citrónové plátky ve směsi vařte 30 minut na mírném ohni.
4.
Pak plátky opatrně vyjměte a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, v troubě je pak cca 1 hodinu sušte při 100 °C.
5.
V míse ušlehejte celá vejce, pak přidejte cukr a šlehejte další 3 minuty. Pak přidejte smetanu a ještě prošlehejte po dobu dalších 3 minut, Dbejte, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
6.
Do směsi přidejte přesátou mouku, mák, citrónovou kůru, na kostičky nakrájené dva plátky kandovaného citrónu, šťávu a rozměklé máslo. Formu si vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
7.
Piškot pečte cca 40 minut na 180°C, kontrolujte špejlí. Tip: Po upečení si ve šťávě z půlky citrónu rozmíchejte lžíci moučkového cukru a piškot směsí potřete. Servírujte pocukrované a ozdobené kandovaným citrónem.
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
20 min příprava 2 hod 40 min vaření 3 hod celkem |
Množství: | 8 × porce |
Autor: | Jana Qara |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 8 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
418.25 kcal |
Protein |
6.41 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
63.12 g
43.06 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
15.79 g
8.83 g
|
Reklama
Reklama