Valašský frgál s mákem
- Přidat foto
-
Reklama
Frgál je tradiční valašskou specialitou, kterou si oblíbili lidé po celé naší zemi. Zkuste si i vy upéct vlastní domácí valašský frgál, zajisté sklidíte ovace ode všech, komu jej nabídnete.
Reklama
Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na potření
Postup přípravy
1.
Do menší misky si dáme trochu mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek.
2.
Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
3.
Nyní si připravíme makovou náplň: Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím uvaříme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
4.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
5.
Na každý koláč přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme na těsto, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potřeme připraveným rozšlehaným vejcem.
6.
Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou zlatavé.
7.
Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
1 hod příprava 30 min vaření 2 hod 30 min celkem |
Množství: | 16 × porce |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 20 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
489.46 kcal |
Protein |
10.72 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
54.99 g
35.80 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
21.39 g
3.75 g
|
Reklama
Reklama