Valašský frgál s mákem

Frgál je tradiční valašskou specialitou, kterou si oblíbili lidé po celé naší zemi. Zkuste si i vy upéct vlastní domácí valašský frgál, zajisté sklidíte ovace ode všech, komu jej nabídnete.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na potření

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Do menší misky si dáme trochu mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek.
2.
Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
3.
Nyní si připravíme makovou náplň: Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím uvaříme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
4.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
5.
Na každý koláč přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme na těsto, pouze po obvodu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potřeme připraveným rozšlehaným vejcem.
6.
Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou zlatavé.
7.
Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 27.8.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
30 min vaření
2 hod 30 min celkem
Množství: 16 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 20 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
489.46 kcal
Protein
10.72 g
Sacharidy
z toho cukr
54.99 g
35.80 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
21.39 g
3.75 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama