Ravioli s ricottou a špenátem v tomatové omáčce
- Přidat foto
-
Reklama
Tato kombinace chutí vytváří neodolatelnou symbiózu mezi jemností náplně a intenzitou omáčky. Ravioli jsou tradiční italské těstoviny, které ve spojení s krémovou ricottou a osvěžujícím špenátem vytvářejí skvostnou texturu a bohatou paletu chutí. Tomatová omáčka dodává pokrmu barvu, chuťovou hloubku a výraz, který celou kombinaci dokonale završuje.
Reklama
Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na omáčku
Postup přípravy
1.
Smícháme mouku se solí. Vodu s vejcem mícháme tak dlouho, dokud nebudou dobře promíchané.
2.
Do misky dáme mouku se solí a dobře promíchaná vejce s vodou. Promícháváme, dokud do sebe všechny složky nebudou dobře zakomponované. (Těsto by mělo být dobře strukturované a pevné. Rozhodně by nemělo být moc vlhké nebo příliš lepivé. Mělo by držet pohromadě, ale na rukou by ulpívat nemělo.)
3.
Až dosáhneme pěkně vláčného těsta, zabalíme jej do potravinářské fólie a cca na hodinu necháme uležet v pokojové teplotě.
4.
Na středním plameni rozehřejeme olivový olej, přidáme špenát a za občasného míchání jej vaříme zakrytý, dokud nezavadne. (Celý proces by měl trvat asi 15 minut.)
5.
Potom špenát odkryjeme a vaříme ještě 5-10 minut, dokud se neodpaří všechna voda. Takto připravený špenát nakrájíme najemno a dáme do mísy. K němu přidáme parmazán a ricottu, podle chuti osolíme a důkladně promícháme.
6.
Těsto rozdělíme na poloviny a každou polovinu válečkem rozválíme na co nejtenší plát. (Pokud je to nutné a těsto se příliš lepí, poprášíme si pracovní plochu nebo váleček moukou. Je velmi důležité, aby těsto bylo opravdu tenké – při vaření zvětšuje svůj objem. Kdyby bylo příliš tlusté, z hrnce bychom jej vytáhli nedovařené a tuhé. Stejně tak bychom nedokonale vyválené těsto složitě dávali do formy. Formičky na ravioli se běžně prodávají v obchodech s kuchyňskými potřebami.)
7.
Formu na ravioli nejdříve poprášíme moukou. Na formu položíme tenkou vrstvu našeho těsta a vtlačíme jej do jednotlivých otvorů. Do vzniklých ďůlků dáme špenátovo-sýrovou náplň, která nesmí nikde přetékat. Potom zakryjeme druhou půlkou těsta, které by mělo zakrýt celou formu (pláty těsta by měly být stejně veliké).
8.
Pomocí válečku nebo prstů kraje těsta přitlačíme k sobě, formu zavřeme, otočíme a necháme jednotlivé ravioli vypadnout. Po dokončení přivedeme k varu vodu ve velkém hrnci, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 5 minut. Poté scedíme.
9.
Na středním plameni rozehřejeme na pánvi olivový olej. Nakrájíme rajčata a česnek a přidáme je do pánve. Vaříme zakryté, dokud rajčata nezměknou.
10.
Přidáme bílé víno a nadrobno nasekaný tymián. Přivedeme zpátky k varu a tentokrát odkryté vaříme dalších 5 minut, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Odstraníme z plotny a necháme chvíli vychladnout.
11.
Následně dáme omáčku do mixéru a rozmixujeme na pyré. To vrátíme zpátky na pánev na střední plamen a přilijeme tučnou smetanu. Mícháme, až bude omáčka pěkně jemná a smetana se s rajčaty důkladně promíchá.
12.
Těsně před servírováním dáme do omáčky ravioli a zahřejeme je na stejnou teplotu, jakou má omáčka.
13.
Podáváme lehce zasypané parmazánem a rukolou. Dobrou chuť! :-)
Reklama
Reklama
Reklama
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Reklama
Hodnocení: |
hodnotit
|
---|---|
Čas: |
45 min příprava 1 hod vaření 1 hod 45 min celkem |
Množství: | 4 × porce |
Autor: | Zuzana |
Cena ingrediencí: | 1 × porce = 34 Kč Rozpis na položky |
Kategorie a štítky: |
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
503.69 kcal |
Protein |
15.90 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
36.45 g
3.41 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
29.45 g
14.42 g
|
Reklama
Reklama