Cukeťák nebo také cuketový nákyp

Hlavní sezónu cuket máme sice za sebou, ale ještě stále plody dozrávají nebo máme cukety uskladněné a potřebujeme je zpracovat. Zkuste výborný cukeťák aneb cuketový nákyp.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Očištěnou mrkev a cuketu nastrouháme nahrubo a osolíme. Cuketu můžeme nechat vypotit. Já jsem ani nemusela, měla jsem zeleninu tvrdou, nepustila téměř žádnou tekutinu. Opepříme, přidáme sladkou papriku, drcený kmín a grilovací koření.
2.
Na pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu na kostičky.
3.
K mrkvi a cuketě přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek, olej, strouhanku, vajíčka, kypřící prášek, byliny a slaninu s cibulí. Případně ještě dosolíme a dokořeníme.
4.
Formu či pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pokud by se vám směs zdála moc hustá, můžete přidat cvrk mléka. Cuketovou směs rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut dozlatova.
5.
Směs z tohoto množství surovin jsem měla akorát do takového toho klasického smaltovaného pekáčku.
6.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem nebo jen se zeleninou. Můžeme servírovat i studené.
7.
Můžete experimentovat se zvoleným kořením nebo i druhy sýrů.

Od: Šárka75, 9.10.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod 30 min celkem
Množství: 6 × porce
Autor: Šárka75
Cena ingrediencí: 1 × porce = 25 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
776.63 kcal
Protein
25.43 g
Sacharidy
z toho cukr
41.69 g
8.87 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
54.68 g
15.79 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama