Vaječná tlačenka je tradiční česká pochoutka, která se často objevuje na svátečním stole nebo jako oblíbená součást studené kuchyně. Tato jednoduchá, ale velmi chutná specialita se skládá z vařených vajec, šunky, cibule a zeleniny, což ji činí výborným doplňkem k pečivu nebo jako součást různých svačin. Příprava tlačenky je jednoduchá a nezabere mnoho času, což z ní dělá ideální volbu pro rychlé občerstvení nebo předkrm při různých příležitostech.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Uvaříme vejce natvrdo a po vychladnutí oloupeme. Zeleninu z Moravanky scedíme a nálev si dáme bokem.
Všechny suroviny si nakrájíme na malé kostičky (i zeleninu z Moravanky). Následně opepříme a spojíme s majonézou.
Z nálevu z Moravanky připravíme želatinu podle návodu a necháme lehce vychladnout. Vychladlý želatinový nálev pak přidáme k ostatním surovinám a promícháme.
Hotovou směs vlijeme do formy, kterou jsme si vystlali potravinovou fólií a necháme asi 3 hodiny ztuhnout v lednici (ideálně však do druhého dne).
Tuhou tlačenku z formy vyklopíme a nakrájíme na plátky. Podáváme s libovolným pečivem. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 374.21 kcal |
Protein: 17.92 g |
Sacharidy: 5.89 g |
z toho cukr: 3.88 g |
Tuk: 30.35 g |
z toho nas. MK: 5.67 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4133-vajecna-tlacenka