Vepřová panenka s mrkvovým pyré a pečenou brokolicí
Tento recept na vepřovou panenku s mrkvovým pyré a pečenou brokolicí kombinuje šťavnaté maso, sladké a krémové pyré a křupavou zeleninu. Panenka je oblíbená pro svou jemnost a chuť, která je v tomto receptu zvýrazněna česnekem a bylinkami. Mrkvové pyré dodává jemnou sladkost a sametovou texturu, zatímco pečená brokolice přináší svěžest a křupavost. Toto jídlo je skvělou volbou pro slavnostní večeři nebo když chcete potěšit své blízké chutným a vyváženým pokrmem.
Ingredience (4 x porce)
Na pyré
Postup přípravy
Vepřovou panenku osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku krátce opečeme ze všech stran (cca 2–3 minuty na každé straně), aby se vytvořila zlatavá krusta.
Brokolici dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem a podle chuti přidáme citronovou šťávu.
Opečenou panenku přeneseme do pekáče. Víno přidáme do pánve, kde se opékalo maso, a necháme krátce povařit. Poté přidáme kuřecí vývar a necháme chvíli probublávat.
Vzniklou omáčku přelijeme přes panenku v pekáči.
Brokolici umístíme vedle panenky na stejný plech nebo pekáč. Dáme pozor, aby brokolice nebyla ponořená ve vývaru, aby zůstala pečená a křupavá.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, dokud panenka nedosáhne vnitřní teploty 63 °C a brokolice není zlatavá a měkká.
Mezitím si připravíme pyré: V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme nakrájenou mrkev. Vaříme ji, dokud není měkká (cca 15 minut).
Scedíme mrkev a přendáme ji do mixéru. Přidáme máslo a smetanu a mixujeme do hladkého pyré. Osolíme a opepříme dle chuti. Udržujeme teplé.
Panenku vyjmeme z trouby a necháme ji odpočinout. Omáčku v pekáči přelijeme zpět na pánev a vaříme na střední teplotu, dokud se mírně nezredukuje. Na závěr přidáme lžíci másla a mícháme, dokud se nerozpustí.
Panenku nakrájíme na plátky a podáváme s pečenou brokolicí a mrkvovým pyré. Na závěr panenku přelijeme připravenou omáčkou. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 548.64 kcal |
Protein: 32.41 g |
Sacharidy: 16.37 g |
z toho cukr: 9.57 g |
Tuk: 36.52 g |
z toho nas. MK: 14.79 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4192-veprova-panenka-s-mrkvovym-pyre-a-pecenou-brokolici